S-a dat lege: este total interzis în România, închisoare de 5 ani pentru cei care fac asta de acum încolo

S-a dat lege: este total interzis în România, închisoare de 5 ani pentru cei care fac asta de acum încolo

În încercarea de a reduce cât mai mult substanțele nocive care se eliberează în mediu ca urmare a arderii deșeurilor, Guvernul a adoptat azi un proiect de OUG prin care vrea să incrimineze incendierea oricărui tip de deșeu, substanță sau obiect. În plus, similar, vor fi pedepsite și îngroparea deșeurilor sau aruncarea acestora în afara spaţiilor autorizate.

Proiectul de OUG, adoptat chiar azi de Executiv, va introduce în OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor interdicția nu doar în cazul incendierii deșeurilor, mențiune deja prezentă, dar și a substanțelor sau obiectelor de orice fel.

Mai mult, incendierea oricărui tip de deșeu și/ sau substanță ori obiect va fi considerată infracțiune și va fi pedepsită cu închisoarea de la trei la cinci ani sau cu amendă.

Decizia Guvernului, care sunt sancțiunile

În plus, Guvernul a stabilit că pentru îngroparea deșeurilor sau eliminarea lor în afara spaţiilor autorizate, se va aplica aceeași pedeapsă.

În prezent, OUG 92/2021 stabilește că arderea deșeurilor poate aduce persoanelor fizice amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 lei sau între 50.000 și 70.000 lei, în cazul persoanelor juridice.

De asemenea, proiectul de OUG va defini și abandonarea în contextul gestionării deșeurilor. Practic, va detalia ce înseamnă aruncarea deșeurilor, substanțelor sau obiectelor în alte locuri sau spații decât cele special amenajate pentru colectarea și tratarea acestora, inclusiv îngroparea acestora în loc să fie depozitate, având în vedere că oricare dintre acțiuni va conduce la întreruperea gestionării deșeurilor.

Abandonarea deșeurilor este sancționabilă cu aceleași cuantumuri ale amenzilor ca și în cazul arderii lor, valori menționate mai sus.

Proiectul de OUG va majora și amenzile pentru arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Mai exact, amenzile vor fi de 7.500 – 15.000 de lei, în cazul persoanelor fizice (acum sunt între 3.000 și 6.000 de lei) și de 50.000 – 100.000 de lei, în cazul persoanelor juridice (acum sunt între 25.000 și 50.000 de lei).

La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, a fost înregistrată la Senat o propunere legislativă ce viza, printre altele, o pedepsire mai aspră decât în prezent a celor care ardeau deșeuri sau substanțe periculoase. Pedeapsa propusă de inițiatorii propunerii era cuprinsă între șase luni și trei ani de închisoare.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr.92/2021 privind regimul deșeurilor, publicată în Monitorul Oficial al României.

Citește și: