România a ajuns groapa de gunoi a Europei. Suntem destinația ideală pentru incinerarea deșeurilor

România, groapa de gunoi a Europei. Oamenii sunt disperați

România a ajuns groapa de gunoi a Europei. Statele din Vestul continentului trimit deșeuri în țara noastră pentru a fi incinerate și plătesc doar 17 euro pentru fiecare tonă de gunoi ars. Prin comparație, în statele vestice costă 250 de euro să arzi o tonă de deșeuri.

România, groapa de gunoi a Europei. Oamenii sunt disperați

Site-ul radio-televiziunii belgiene RTBF a publicat recent un reportaj care arată că țările din Vestul Europei preferă să trimită în România deșeurile pentru a fi incinerate, pentru că la noi este mult mai ieftin. Autoritățile române nu țin cont de faptul că cetățenii se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat și că au ajuns în depresie din cauza mirosului insuportabil. Banul pare să fie și de această dată mult mai important decât protecția mediului și sănătatea cetățenilor.

După decizia Chinei de a sista importurile de deșeuri, statele din Vestul Europei au fost nevoite să găsească o altă soluție să cape de gunoi și în acest context România a devenit destinația ideală. La noi, legislația permite arderea unor deșeuri extrem de toxice, precum anvelopele, uleiurile și plasticul. Și totul la doar 17 euro pentru fiecare tonă arsă.

Deșeurile medicale sunt aduse ilegal în România
Deșeurile medicale sunt aduse ilegal în România

Mai grav este că printre aceste deșeuri se strecoară și cele medicale, dar și baterii de mașină, iar autorităție închid ochii atunci când vine vorba despre riscurile extrem de mari la care sunt expuși oamenii care trăiesc în apropierea gropilor de gunoi și a centrelor care ard deșeuri.

„Toți luăm antidepresive. Nu mai putem să respirăm. E această duhoare de pneuri arse, textile arse. Ne vom îmbolnăvi cu toții. E doar o chestiune de timp. Sunt atât de mulți oameni bolnavi aici, încât nu știu dacă a mai rămas 10% din populație încă sănătoasă”, se plâng cei care locuiesc în apropierea fabricii de ciment de la Chișcădaga, din județul Hunedoara, care în numele „progresului ecologic” a înlocuit combustibilul utilizat în mod obișnuit cu arderea deșeurilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI