S-a dat lege: cum au voie polițiștii să te identifice dacă n-ai buletinul la tine

S-a dat lege: cum au voie polițiștii să te identifice dacă n-ai buletinul la tine

Începând cu 26 ianuarie 2020, au intrat în vigoare modificările mai multor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Iată când și cum are voie poliția să te legitimeze, dacă n-ai buletinul la tine.

Conform prevederilor Legii nr. 192/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, stabilirea identității unei persoane se face pe baza actelor de identitate. În cazul în care persoana nu poate prezenta un act de identitate, stabilirea identității se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau a declarațiilor acesteia, precum și a verificărilor polițistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces potrivit legii.

Mai mult, atunci când aceste măsuri nu au permis stabilirea identității, pentru realizarea acestui scop, polițistul este îndreptățit să procedeze la următoarele acțiuni: identificarea unei alte persoane care poate oferi informații cu privire la identitate, dacă este posibil și fotografierea, luarea și procesarea amprentelor, semnalmentelor și semnelor particulare ale persoanei. De asemenea, polițistul poate să facă publică, prin orice mijloace, o fotografie, înregistrare, schiță sau descriere a persoanei, dacă există o convingere rezonabilă că această măsură va ajuta la stabilirea identității persoanei.

Buletinul electronic, din nou sub reflector: când vor avea toți românii cărți de identitate noi

Cartea de identitate electronică a făcut subiectul multor dezbaterii în ultimii ani, iar mulți români nu prea au fost încântați de tranziția la noile buletine. Se pare însă că, în curând, respectiva decizie nu va mai fi opțională.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizări a discutat de curând despre cartea de identitate electronică. Este doar o chestiune de timp până când vom avea cu toții astfel de buletine modernizate, deși în Cluj, unde au fost introduse în perioada de test, nu au reușit să genereze foarte mulți fani.