21 dec. 2022 | 20:39

Rusia trimite militari la granițele Suediei și Finlandei, după dorința de aderare la NATO: „Este necesar să se ia măsuri de ripostă”

ULTIMA ORĂ
Rusia trimite militari la granițele Suediei și Finlandei, după dorința de aderare la NATO: „Este necesar să se ia măsuri de ripostă”

Rusia a declarat miercuri că își va întări prezența militară în nord-vestul țării ca răspuns la ofertele Suediei și Finlandei de a adera la NATO.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că „având în vedere dorința NATO de a-și spori potențialul militar în apropierea granițelor rusești, precum și de a extinde alianța prin adăugarea Finlandei și Suediei, este necesar să se ia măsuri de ripostă și să se creeze o grupare adecvată de trupe în nord-vestul Rusiei”.

Vorbind în timpul unei întâlniri între președintele rus Vladimir Putin și conducerea militară a țării, care a fost transmisă online, Shoigu nu a oferit nicio cifră cu privire la dimensiunea posibilă a grupării.

În cadrul întâlnirii, Putin a promis, de asemenea, că va îndeplini obiectivele războiului purtat de Kremlin împotriva Ucrainei, în ciuda unei serii de eșecuri pentru trupele rusești care au forțat Moscova să retragă trupele din mai multe regiuni ucrainene.

Putin spune că dă bani pentru îndeplinirea misiunii

Putin a promis, de asemenea, că va oferi forțelor sale tot sprijinul financiar necesar pentru îndeplinirea misiunii.

Comentariile vin în contextul în care mii de soldați ruși recent mobilizați sunt nevoiți să se bazeze pe armament învechit, în fața echipamentelor de înaltă tehnologie ale Ucrainei, furnizate de aliații occidentali.

„Știm că nu pot exista lucruri mărunte pe câmpul de luptă. Trusele medicale, hrana, mesele la pachet, uniforma, încălțămintea, căștile de protecție, vestele antiglonț, totul ar trebui să fie de ultimă generație, de nivel înalt”, a declarat Putin.

Suedia și Finlanda au decis să renunțe la politicile lor de neutralitate de lungă durată și au depus oferte de aderare la NATO la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.