17 mai 2022 | 16:29

Rusia și-a schimbat poziția cu privire la aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Declarații surprinzătoare

ULTIMA ORĂ
Rusia și-a schimbat poziția cu privire la aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Declarații surprinzătoare

Atât Finlanda, cât și Suedia au confirmat oficial candidatura pentru aderarea la NATO, în ciuda avertismentelor rușilor să nu o facă. Încă de la apariția ideii că cele două țări nordice se gândesc să-și schimbe poziția de neutralitate, Kremlinul s-a împotrivit, amenințând cu acțiuni militare. Mai nou, Moscova a arătat o atitudine diferită față de integrarea Suediei și Finlandei în Alianța occidentală. Occidentul este bulversat.

Rusia afirmă că aderarea Finlandei și Suediei la NATO „nu face o mare diferență”

Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, aderarea Finlandei și Suediei la NATO „nu ar face o mare diferență”, deoarece cele două state au participat de multă vreme la exercițiile militare ale alianței.

„Finlanda și Suedia, precum și alte țări neutre, participă de mulți ani la exercițiile militare ale NATO”, a declarat Lavrov, citat de Reuters. „NATO ia în considerare teritoriul lor atunci când planifică avansurile militare către Est. Deci, în acest sens, probabil că nu este o diferență prea mare. Să vedem cum este folosit în practică teritoriul lor în alianța nord-atlantică”, a completat șeful diplomației ruse.

Val de comentarii din partea Moscovei

Reacția oficialului de la Moscova vine la o zi după ce viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a spus că nimeni nu ar trebui să-şi facă iluzii că Federația Rusă va accepta pur şi simplu aderarea celor două țări la NATO. Marți, 17 mai, ministrul suedez de Externe, Ann Linde, a semnat cererea.

În ianuarie, Lavrov a comentat că depinde de Finlanda și Suedia să solicite aderarea la NATO. Cu toate acestea, omul lui Putin a adăugat că Rusia apreciază neutralitatea finlandeză și suedeză, spunând că nu crede că Organizația va respecta suveranitatea niciunei țări.

Putin și-a schimbat părerea despre extinderea alianței militare

Președintele rus Vladimir Putin s-a îndepărtat de poziția sa anterioară referitoare la pericolele asociate aderării Finlandei la NATO. Rusia a amenințat, în mod constant, Finlanda și Suedia să nu aderare la Alianță, iar această retorică a lui Putin și Lavrov este în contrast puternic cu reacția Rusiei de până acum față de expansiunea NATO.

În opinia liderului de la Kremlin, Rusia nu are probleme cu Finlanda sau Suedia și, prin urmare, extinderea NATO în aceste țări nu este o amenințare directă pentru Moscova. În schimb, aducerea infrastructurii militare a NATO în Finlanda sau Suedia ar duce la represalii, a avertizat Putin. În ciuda atitudinii indiferente față de aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, Moscova a expulzat, marți, doi diplomați finlandezi.