Promisiunea Rusiei de a reduce unele operațiuni din Ucraina, reală sau doar o manevră pentru a câștiga timp?

Promisiunea Rusiei de a reduce unele operațiuni din Ucraina, reală sau doar o manevră pentru a câștiga timp?

Angajamentul Rusiei de a reduce „drasctic“ unele operațiuni militare în direcția Kiev și Cernihiv, Ucraina, este adevărat sau reprezintă doar o mișcare cinică de a câștiga timp? Liderii occidentali au reacționat cu scepticism la promisiunile Moscovei. „Vom vedea. (…) Vom vedea dacă vor respecta ceea ce au spus“, a declarat Joe Biden. Mai multe detalii, în continuare.

Răspunsul liderilor occidentali, după ce Rusia a anunțat că reduce activitatea militară în Kiev

Întrebat dacă retragerea trupelor ruse de la periferia Kievului este un semn că negocierile ruso-ucrainene înregistrează progrese sau dacă reprezintă doar o manevră prin care Rusia încearcă să mai câștige puțin timp pentru a-și continua asaltul asupra Ucrainei, președintele american, Joe Biden, a declarat că rămâne de văzut ce se va întâmpla, însă liderii occidentali sunt sceptici.

„Vom vedea. Nu citesc nimic până nu văd care sunt acțiunile lor. Vom vedea dacă vor respecta ceea ce au spus“, a afirmat, marți, Joe Biden, într-o conferință de presă, potrivit euronews.com.

Biden a mai spus că, într-un apel cu liderii Franței, Germaniei, Italiei și Marii Britanii, toți s-au arătat precauți cu privire la progresele anunțate în urma discuțiilor dintre delegațiile rusă și ucraineană.

Emmanuel Macron, Boris Johnson, Olaf Scholz, Mario Draghi și Joe Biden au avertizat cu toții împotriva oricărei „slăbiri a hotărârii occidentale până când oroarea provocată în Ucraina nu se va încheia“.

„Între timp, vom continua să menținem sancțiunile puternice. Vom continua să oferim armatei ucrainene capacitatea de a se apăra și vom continua să urmărim cu atenție ceea ce se întâmplă“, a adăugat Biden.

Citește și: LIVE Război în Ucraina. Ziua 35. Rusia începe să-și retragă forțele de la Kiev, după ce a lăsat să se înțeleagă că ar putea fi vorba de o retragere majoră

Rusia spune că vrea să „crească încrederea“ în negocieri

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a atenționat, de asemenea, că este o mare diferență între ce spune și ceea ce face Rusia.

„Aș lăsa în seama partenerilor noștri ucraineni să determine dacă există vreun progres real și dacă Rusia este implicată, se implică în mod semnificativ“, a spus el, în timpul unei vizite în Maroc.

„Ceea ce pot să spun este următorul lucru: există ceea ce spune Rusia și există ceea ce face Rusia. Ne concentrăm pe acesta din urmă. Și ceea ce face Rusia este brutalizarea continuă a Ucrainei și a poporului său și asta continuă în timp ce vorbim“, a continuat Blinken.

La rândul său, ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexander Fomin, a precizat că angajamentul de a reduce operațiunile în jurul celor două mari orașe (Kiev și Chernihiv) are menirea „să crească încrederea“ în negocierile dintre Rusia și Ucraina.

Pe fondul semnelor de retragere a trupelor ruse din Ucraina, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că este deschis să se întâlnească cu președintele Vladimir Putin pentru discuții.

 

Citește și: