Rusia, replică pentru România, după expulzarea diplomaților: „Noi acțiuni ostile. Decizia nu va rămâne fără un răspuns adecvat“

Rusia, replică pentru România, după expulzarea diplomaților: „Noi acțiuni ostile. Decizia nu va rămâne fără un răspuns adecvat“

Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse, a declarat că „acțiunile ostile“ ale părții române nu vor „rămâne fără un răspuns adecvat“, după ce, pe 5 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) anunța că 10 diplomați ruși au fost declarați persona non grata. Zakharova a precizat, de asemenea, că „relațiile noastre bilaterale erau într-un impas profund în ultimii ani“. Mai multe detalii, în continuare.

Moscova, replică pentru România, după expulzarea diplomaților

Pe data de 5 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) anunța că 10 diplomați ruși din cadrul Ambasadei Rusiei la București au fost declarați persona non grata. MAE a motivat decizia spunând că activitățile și acțiunile celor 10 diplomați ruși contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

În replică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că țara sa se confruntă cu „acțiuni ostile ale părții române“.

„Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice. Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei“, se precizează în comunicatul de presă al MAE.

Ulterior, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei a afirmat că țara noastră a „inventat“ un pretext pentru a-i expulza pe cei 10 diplomați ruși, ba mai mult, a respins și „presupunerile propagandistice“ referitoare la masacrul din Bucha, un oraș din regiunea Kiev a Ucrainei.

Citește și: „Moscova va răspunde la fiecare act neprietenos împotriva Rusiei“. România, vizată de amenințări, după ce a expulzat diplomați ruși

Rusia va oferi un „răspuns adecvat“

România a mai fost acuzată de oficialul rus că face parte dintr-o „campanie“ declanșată de SUA și de „alți europeni“ cu scopul de a „discredita operațiunea militară“ ordonată de președintele rus, Vladimir Putin, în Ucraina.

„Pe 5 aprilie, autoritățile române, sub un pretext inventat, au declarat ca «personae non grata» zece diplomați ai Ambasadei Rusiei la București. Totodată, ambasadorului Rusiei i s-a comunicat poziția României cu privire la crimele de la Bucea și alte localități din Ucraina, a căror responsabilitate este atribuită fără temei Rusiei.

Respingem ferm aceste presupuneri propagandistice. Catalogăm demersul României drept parte a unei campanii declanșate de SUA și aliații lor europeni pentru a discredita operațiunea militară specială desfășurată de Rusia pentru protejarea populației civile din Donbass, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei“, a spus Maria Zakharova, mesajul său fiind postat pe pagina de Facebook a Federației Ruse la București.

Zakharova: Bucureștiul a făcut „eforturi“ ca relațiile bilaterale să nu funcționeze 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia acuză, de asemenea, Bucureștiul că a făcut „eforturi“ ca relațiile bilaterale să nu funcționeze în parametri normali. Pe această cale, Zakharova a avertizat că Rusia va oferi un „răspuns adecvat“ României după expulzarea celor 10 diplomați ruși.

„Prin eforturile Bucureștiului, relațiile noastre bilaterale erau într-un impas profund în ultimii ani, în timp ce noi acțiuni ostile ale părții române duc la subminarea mecanismelor de bază ale dialogului interstatal civilizat și ale conlucrării. O astfel de evoluție nu este alegerea noastră și provoacă regrete profunde.

Desigur, decizia de a expulza angajați diplomatici ruși din România nu va rămâne fără un răspuns adecvat“, a transmis ea.

Citește și: