13 dec. 2022 | 14:41

Rusia refuză planul de pace propus de Zelenski și cere cedarea teritoriilor anexate. „Aceștia sunt trei pași spre o continuare a ostilităților”

ULTIMA ORĂ
Rusia refuză planul de pace propus de Zelenski și cere cedarea teritoriilor anexate. „Aceștia sunt trei pași spre o continuare a ostilităților”

Ucraina trebuie să accepte noile „realități teritoriale”, a transmis marți Rusia, respingând astfel propunerea de pace a președintelui Volodimir Zelenski care ar implica retragerea trupelor rusești.

Potrivit lui Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, aceste realități includ anexarea de către Rusia a patru zone din Ucraina, pe care a anunțat-o în septembrie, dar pe care majoritatea statelor membre ale ONU au denunțat-o ca fiind ilegală.

El răspundea la apelul de luni al lui Zelenski de a cere mai mult echipament militar, asistență pentru stabilitate monetară și energetică și sprijin pentru un acord de pace care ar începe cu retragerea soldaților Rusiei din Ucraina începând cu acest Crăciun.

„Aceștia sunt trei pași spre o continuare a ostilităților”, a declarat Peskov.

„Partea ucraineană trebuie să țină cont de realitățile care s-au dezvoltat în acest timp”, a adăugat el, întrebat despre propunerea de retragere a trupelor rusești.

Nu ar putea exista „nicio îndoială” că Rusia ar putea începe să-și retragă trupele până la sfârșitul anului, a spus el.

Ucraina și aliații săi occidentali au respins ca pe niște simulacre ilegale „referendumurile” la care s-a referit Peskov în patru regiuni din sudul și estul Ucrainei pe care Rusia le ocupă parțial, spunând că acestea au fost desfășurate sub amenințarea armelor.

Summit pentru pace

De la anexări, Rusia a pierdut teren semnificativ în sudul și estul Ucrainei și a vorbit mai des despre disponibilitatea sa de a purta discuții de pace.

Dar afirmă că nu consideră că Ucraina și Occidentul, care furnizează arme Kievului, sunt pregătiți să negocieze. Moscova a respins acuzațiile potrivit cărora discuțiile sale despre diplomație sunt o încercare de a câștiga timp pentru a permite forțelor sale epuizate să se regrupeze după aproape 10 luni de război și o serie de înfrângeri și retrageri.

Ucraina spune că Rusia trebuie să înceteze atacurile și să se retragă din toate teritoriile pe care le-a ocupat, iar Zelenski i-a îndemnat luni pe liderii G7 să susțină ideea sa de a convoca un summit special pentru pace globală.

Summitul ar urma să se concentreze pe implementarea planului de pace în 10 puncte al Kievului, care insistă, printre altele, asupra retragerii de către Rusia a tuturor trupelor sale din Ucraina și asupra faptului că Kievul nu va face nicio concesie teritorială.

„Indiferent de ceea ce intenționează să facă agresorul, atunci când lumea este cu adevărat unită, atunci lumea, și nu agresorul, este cea care determină modul în care evoluează evenimentele”, a declarat Zelenski în discursul său de luni.