Rusia face repetiții pentru defilarea de ziua Victoriei. Între timp, trupele lui Putin ucid zeci de mii de civili ucraineni

Rusia face repetiții pentru defilarea de ziua Victoriei. Între timp, trupele lui Putin ucid zeci de mii de civili ucraineni

Rusia face repetiții pentru parada de „Ziua Victoriei“ din 9 mai, în plin război cu Ucraina. Anul acesta, celebrarea din Piața Roșie va coincide cu campania militară rusă din Ucraina, în cazul în care nu se va ajunge la o încetarea a focului înainte de această dată. „În total, 11.000 de militari participă la pregătirile pentru parada din Piaţa Roşie“, au declarat surse din Ministerul rus al Apărării.

Rusia face repetiții pentru defilarea de ziua Victoriei, în plin război cu Ucraina

Luni, la Alabino, o suburbie a Moscovei, a avut loc o primă repetiție pentru parada militară din 9 mai, ce va avea loc în Piața Roșie cu ocazia „Zilei Victoriei“ împotriva Germaniei naziste. La defilare vor participa circa 11.000 de militari, potrivit RIA Novosti.

În 2022, celebrarea din Piaţa Roşie va coincide cu campania militară rusă din Ucraina, asta dacă nu se va ajunge la o încetarea a focului mai devreme de această dată.

„În total, 11.000 de militari, 131 de unităţi de armament modern şi echipamente militare, 77 de avioane şi elicoptere participă la pregătirile pentru parada din Piaţa Roşie“, a transmis, luni, agenţiei de presă RIA Novosti, citând surse din cadrul Ministerului rus al Apărării.

Opt avioane de vânătoare MiG-29 au fost văzute la Alabino survolând cerul sub forma literei „Z“ – devenită unul dintre simbolurile „operațiunii militare speciale“ a Rusiei în Ucraina – la repetiţiile pentru spectacolul aerian din cadrul defilării.

Citește și: Ucraina nu este consecventă în negocieri, acuză Rusia. Cum merg discuțiile de pace dintre cele două țări

„Este cea mai sfântă sărbătoare a noastră“

Kremlinul informa anterior că parada din Piața Roșie va avea loc fără niciun fel de întârziere în acest an, așa cum se întâmpla în 2021 din cauza pandemiei de COVID-19.

„Vom sărbători ca de obicei. Este cea mai sfântă sărbătoare a noastră. La noi în ţară a fost şi va fi în continuare o sărbătoare sfântă pentru toţi ruşii“, a susținut purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Unii analiști sunt de părere că Rusia va încerca să accelereze ofensiva din Donbas, în estul Ucrainei, în aceste zile, pentru a revendica astfel o victorie pe câmpul de luptă înainte de 9 mai.

Agenţia de presă rusă TASS a mai transmis că generalul de armata Oleg Saliukov, comandantul şef al forţelor terestre ale Federaţiei Ruse, a fost desemnat comandantul paradei militare din acest an.

Citește și: