Rusia, boicotată la G20. Oficialii occidentali au părăsit sala când delegatul lui Putin a început să vorbească

Rusia, boicotată la G20. Oficialii occidentali au părăsit sala când delegatul lui Putin a început să vorbească

Rusia a fost boicotată la un eveniment G20 ținut la Washington, SUA. Oficialii britanici au părăsit sala, în timp ce reprezentantul Rusiei a început să vorbească. Mișcarea a fost coordonată și de aliați, inclusiv SUA și Canada. Vicepremierul canadian Chrystia Freeland a spus că țara sa și „un număr de” aliați au părăsit sala în timpul sesiunii plenare a grupului a reuniunii miniștrilor de finanțe G20 de miercuri.

Occidentul a boicotat Rusia la G20 din cauza războiului din Ucraina

Într-o serie de tweet-uri, Freeland a criticat invazia Ucrainei de către Rusia și a afirmat că, deoarece reuniunea G20 s-a concentrat pe economia globală, Rusia nu ar trebui să aibă voie să participe. Agresiunea rusă a stârnit tulburări economice globale în ultimele săptămâni, punând presiuni asupra sistemelor deja afectate de pandemie.

Mai multe țări au protestat față de acțiunile lui Putin

Miniștrii de finanțe din mai multe țări au părăsit, miercuri, o sesiune cu ușile închise a G20 la Washington, când delegatul rus a început să vorbească. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a participat la boicot, la fel ca oficiali europeni și alți delegați occidentali. Înainte de întâlnire, s-a spus că Yellen nu va participa la anumite sesiuni ale reuniunii care a inclus Rusia.

„Președintele Biden a cerut ca Rusia să fie eliminată din G20 și le-am spus clar colegilor mei din Indonezia că nu vom participa la o serie de întâlniri dacă rușii sunt acolo”, a afirmat Yellen.

Joe Biden vrea excluderea Rusiei din G20

În timp ce liderul de la Casa Albă a precizat că Federația Rusă nu ar trebui să mai fie în G20, excluderea Moscovei ar necesita sprijinul tuturor membrilor. Acest lucru este considerat improbabil, deoarece China a spus că nu participă la eliminarea Rusiei.

„Vom continua să lucrăm cu aliații noștri pentru a condamna războiul Rusiei împotriva Ucrainei în cei mai fermi termeni și vom face eforturi pentru o coordonare internațională mai puternică împotriva Rusiei pentru acțiunile sale neprovocate și nejustificate. De asemenea, vom lucra îndeaproape cu partenerii și instituțiile financiare internaționale pentru a sprijină Ucraina la nevoie”, a explicat un purtător de cuvânt britanic.

Armata rusă își intensifică atacurile în estul Ucrainei

În tot acest timp, ucrainenii continuă să-și apere țara de invazia rusă, care a început la 24 februarie. Forțele ruse sunt prezente în regiunea de est a Ucrainei, pregătindu-se pentru ceea ce se așteaptă a fi un atac împotriva ucrainenilor din regiunile Donbas și Luhansk.

Citește și: