Rusia ar putea rămâne fără Netflix: cât de mare este „paguba”

Rusia ar putea rămâne fără Netflix: cât de mare este „paguba”

Rusia ar putea rămâne, în curând, fără Netflix, cel mai popular serviciu de streaming din toată lumea.

Netflix a ales să nu plece capul în fața presiunii ruse de a difuza canale TV deținute de stat. Serviciul de streaming a confirmat, pentru revista Variety, că nu are intenția să difuzeze cele 20 de canale de stat gratuite, cerute de legea rusă, printre acestea numărându-se inclusiv Channel One, NTV și Spa. Netflix a luat această decizie pe fondul manipulării în masă a presei din Federație, în contextul conflictului armat intentat împotriva Ucrainei.

Legea, cunoscută în țară drept Vitrina TV, impune ca serviciile audiovizuale cu peste 100.000 de abonați să transmită aceste canalele. Autoritatea națională de reglementare Roskomnadzor a etichetat Netflix drept unul dintre aceste servicii, în decembrie. Cum gigantul de streaming a refuzat să se conformeze, există temeri că ar putea, în curând, să fie exclus din Rusia.

Gigantului Netflix nu pare să-i pese prea mult de legile din Rusia

Conform engadged.com, reprezentanții serviciului de streaming sunt perfect conștienți de consecințele la care se supun prin nerespectarea acestei legi rusești, însă nu par, câtuși de puțin, îngrijorați în legătură cu asta, fiind, mai degrabă, pregătiți să părăsească Rusia. Ba mai mult, compania nu deține nici măcar angajați pe teritoriul Federației Ruse, așa că eventuala plecare s-ar putea executa dintr-un singur „buton”.

Atunci când vorbim despre numărul de abonați din Rusia, nici aici nu ar fi o prea mare „pagubă”, de vreme ce numărul total se învârte în jurul a 1 milion. De menționat că populația acestei țări însumează 144,1 milioane de cetățeni.

Trebuie menționat că Netflix nu este singura companie care reacționează în acest sens. Microsoft, Meta și Google au restricționat, la rândul lor, publicații rusești ca Russia Today sau Sputnik, din pricina cantității industriale de propagandă. Se pare că giganții nu se tem să-și impună punctul de vedere, împotriva poziției oficiale a Rusiei, în lumina celor mai recente evenimente ce vizează țara vecină, Ucraina.