Rusia, acuzată că intervine în alegerile din Italia. Declarațiile controversate făcute de Medvedev

Rusia, acuzată că intervine în alegerile din Italia. Declarațiile controversate făcute de Medvedev

Principalele ziare din Italia au tipărit vineri pe prima pagină avertismente privind presupusul amestec al Rusiei în viitoarele alegeri, după ce fostul președinte al Rusiei i-a îndemnat pe europeni să își „pedepsească” guvernele. Principalele ziare Repubblica și Il Messaggero au publicat vineri pe prima pagină avertismente privind „interferența” rusă, în timp ce Corriere della Sera a afirmat că Rusia „agită” apele politice înainte de vot.

Rusia ar interveni în alegerile din Italia

Titlurile au apărut după ce fostul președinte rus Dmitri Medvedev a cerut joi alegătorilor europeni să fie „nu numai indignați de acțiunile guvernelor lor… ci și să le ceară socoteală și să le pedepsească pentru prostia lor evidentă”.

„Acționați, vecini europeni! Nu rămâneți tăcuți! Cereți responsabilitate!”, a spus el pe Telegram.

Guvernul premierului demisionar Mario Draghi a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, oferind Kievului sprijin militar și umanitar.

Dar acest sprijin s-ar putea schimba odată cu victoria probabilă a unei alianțe de dreapta în alegerile generale din 25 septembrie.

Două dintre cele trei partide majore din coaliția de dreapta care urmează să preia puterea sunt cunoscute pentru sprijinul lor ferm față de Rusia.

Partidele apropiate de Putin

În timp ce Giorgia Meloni a declarat că partidul său, Frații Italiei, aflat în frunte, este alături de Ucraina, Liga lui Matteo Salvini și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi au cultivat de mult timp legături cu Rusia și cu președintele acesteia, Vladimir Putin.

Ministrul italian de externe Luigi Di Maio l-a acuzat pe Salvini și pe alți lideri că nu au condamnat ceea ce el a spus că a fost o interferență clară a Rusiei.

Liderul Frații Italiei, Giorgia Meloni, este cotată să devină următorul prim-ministru al Italiei, ca parte a unei coaliții puternice cu Forza Italia a lui Silvio Berlusconi și Liga lui Matteo Salvini.

Șeful Partidului Democrat (PD) de centru-stânga din Italia, Enrico Letta, a declarat că Moscova încearcă să „schimbe politica externă italiană, care de la început a fost foarte clar de partea Uniunii Europene și a NATO”.

Letta a cerut, de asemenea, ca Liga lui Salvini să rupă un pact de cooperare pe care l-a semnat cu partidul Rusia Unită al lui Putin în 2017.

Salvini, care l-a admirat mult timp pe Putin, purtând chiar tricouri cu chipul liderului rus, s-a apărat vineri, spunând că „nu a mai fost în Rusia de ani de zile”.

„Rusia nu are nici cea mai mică influență asupra alegerilor din Italia”, a declarat el jurnaliștilor din Milano.