Românii nu mai țin cont de gura lumii: fac la greu copii în afara căsătoriei

Românii nu mai țin cont de gura lumii: fac la greu copii în afara căsătoriei

Se pare că tradițiile pe care ni le-au insuflat părinții și bunicii noștri încep să-și piardă din relevanță, în vremurile pe care le trăim. Nu știm dacă este bine sau rău, cert e că tot mai mulți copii vin pe lume în afara căsătoriei.

Poate că românii au început să considere că nu îi unește acel document obținut de la Starea Civilă și că e important să se înțeleagă cu partenerul de viață sau poate că relațiile dintre noi au devenit mai superficiale și nu mai calculăm atât de bine venirea pe lume a unui copil, care ne surprinde atunci când nu suntem pregătiți. Nu știm care e explicația din spatele statisticilor, fiecare poate interpreta după cum dorește, dar cert este că avem tot mai multe nașteri în afara căsătoriilor.

Institutul Național de Statistică a publicat un raport recent în care arată că în primele 5 luni din acest an, au fost aduși pe lume în România 64.599 de copii. Din păcate, natalitatea e în scădere. Față de perioada similară a anului trecut, avem cu 13.000 de nașteri mai puține!

Peste 30% dintre bebelușii de astăzi au venit pe lume fără ca mami și tati să fie căsătoriți

INS mai arată că, din totalul născuţilor-vii, circa 32% au fost născuţi înafara căsătoriei, iar din cei născuți în cadrul căsătoriei, aproape 60% au venit pe lume după mai mult de doi ani de mariaj.

De asemenea, un alt aspect interesant constă în faptul că se observă un procent mare de copiii ale căror mame au trecut de pragul vârstei de 30 de ani. Concret, ne arată datele INS, Ponderea bebelușilor români cu mame de peste 30 de ani a fost de 44,6%. Un procent mai mare îl regăsim în mediul urban, 54,0%, în comparaţie cu mediul rural, unde a fost de 34,2%.

În cele din urmă, se pare că femeile aleg în mare parte să aducă pe lumii copii, dacă au un venit propriu. Astfel, circa jumătate din numărul total al nou-născuţilor au mame salariate, iar o treime aveau mame casnice