România, plină de autostrăzi, în teorie: câți kilometri noi vom avea în 2022, dacă se aliniază planetele

România, plină de autostrăzi, în teorie: câți kilometri noi vom avea în 2022, dacă se aliniază planetele

România continuă să se afle la coada clasamentului în Europa atunci când vorbim de autostrăzi. Ritmul kilometrilor noi dați în folosință este josnic, dar oficialitățile continuă să se laude cu proiecte aflate în stadiu incipient.

În timp ce alte țări se laudă cu kilometri de autostrăzi dați în folosință, ministrul Transporturilor este cât se poate de mândru de kilometrii aflați la această oră ”în lucru”. Este vorba de aproximativ 80 de kilometri, iar Sorin Grindeanu speră ca măcar pe o parte din ei să putem circula până la finele lui 2022. Având în vedere precedentele din ultimii 30 de ani, este improbabil să se întâmple acest lucru, dar oficialul visează să dea drumul accesului pe podul suspendat de la Brăila și să existe drone pe șantierele din România, până în vara acestui an.

Ministerul Transporturilor, într-un proiect perpetuu

„Nu pot să dau un număr exact de kilometri de autostradă pentru 2022, dar ştiu că atunci când am venit în minister au fost zero pe anul 2021 şi că s-au făcut eforturi să se ajungă la cei 30 de kilometri de autostradă, şi aceştia foarte puţini, aproape un minim în ultimii 5-6 ani. Suntem în lucru la circa 80 de kilometri în acest moment (…) iar o parte dintre ei da, pot fi (inauguraţi n.r.) în 2022. Un lot, poate chiar două. Aş vrea să fie două pe drumul expres Craiova-Piteşti, care de asemenea este foarte circulat. Cum m-aş bucura ca la anul ARF să înceapă să demareze achiziţia de material rulant.

M-aş bucura ca la sfârşitul anului şi din discuţiile pe care le-am avut când am fost la faţa locului la Podul de la Brăila – care este impresionant – să putem să-l dăm în circulaţie. De asemenea, la modul în care merg lucrurile pe lotul Sibiu-Boiţa, vorbesc de un constructor care este în faţă cu lucrările, să putem să circulăm şi acolo, deşi termenul este în 2023. Eu o să le urmăresc îndeaproape toate aceste lucrări”, a declarat Sorin Grindeanu într-o intervenție la Digi 24.

Anul 2022, în opinia ministrului, va fi unul al șantierelor noi. Contează mai puțin numărul de kilometri noi de autostradă, important este să avem ”noi șantiere și nu puține”. Întrebat de dronele de supraveghere a lucrărilor, Grindeanu a fost pasiv-agresiv și a spus că acestea vor intra în funcțiune ”mai repede decât vor unii”. ”Suntem într-o fază avansată cu Ministerul de Interne, împreună cu ei vrem să facem, este nevoie şi de un act normativ în Guvern. În momentul în care va parcurge tot circuitul… mult mai repede, decât vara acestui an”, a concluzionat responsabilul de la Transporturi.
Citește și: