România, grânarul Europei – cât adevăr mai este în această afirmație, ce spun cifrele

România, grânarul Europei - cât adevăr mai este în această afirmație, ce spun cifrele

Până nu demult, percepția occidentului față de România avea legătură cu volumul masiv de cereale pe care țara noastră reușea să-l producă. Eram grânarul Europei. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat.

Anul acesta a fost dominat de secetă, atât în România, cât și multe alte colțuri ale Europei. Această consecință a încălzirii globale, în mod inevitabil, a avut efecte dezastruoase asupra producției de cereale. Chiar și așa, țara noastră încă mai are cereale de anul trecut, motiv pentru care, cerealele au reprezentat 5,4% din valoarea totală a exporturilor efectuate de țara noastră. Acel procent s-a reflectat în încasări de aproximativ 2,5 miliarde de euro. Doar de porumb, au fost exporturi de 1,2 miliarde de euro, în timp ce grâul s-a rezumat la un miliard de euro.

România, în exporturi – câți bani primim în țară

Exporturile României au totalizat în prima jumătate a acestui an aproximativ 44,7 miliarde de euro. Conform INS, din această sumă, doar 5,4% au reprezentat cereale sau 2,58 miliarde de euro. Mergând mai departe, cerealele reprezintă 72,3% din totalul exporturilor de produse vegetale, ajungându-se la o sumă care plasează sectorul de activitate pe locul 4 la domenii. Pe primul loc se află mașinile și aparatele – 26,5%, mijloace și materiale de transport – 15,8%, respectiv metale comune și articole – 11,2% din totalul de export.

Revenind însă la grâne, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în 2022 am vorbit de o creștere de 81,3% a exporturilor și o creștere de 95,4% din procentul total de vegetale. Chiar dacă România este și importatoare de grâne, acestea totalizează doar 415,9 milioane de euro, mai puțin de 15% cantitatea exportată. Importurile au crescut și ele de la un an la altul, dar valoarea este infimă, doar 12,5% față de 2021. Dacă mergem și mai mult în spate, în 2022, cerealele au reprezentat doar 4,5% din totalul exporturilor, pentru un total de 1,38 miliarde de euro, când exportul total de vegetal gravita în jurul cifrei de 1,6 miliarde de euro.

Per total, tendința este îmbucurătoare pentru țara noastră. Continuă să fie grânarul Europei, clasificându-se pe primul loc în blocul comunitar la porumb și pe locul 2, după Franța, la grâu.