România are un nou plan național pentru urgențe nucleare. Ce măsuri se vor lua în cazul unei catastrofe în Ucraina

România are un nou plan național pentru urgențe nucleare. Ce măsuri se vor lua în cazul unei catastrofe în Ucraina

Țara noastră a îmbunătățit planul național de răspuns la urgențe nucleare sau radiologice. Reprezentanții Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare au introdus noi scenarii pe care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență trebuie să le ia în calcul. Despre ce măsuri este vorba.

Măsurile care ar putea fi luate în România, dacă are loc un accident nuclear în Ucraina

Noul plan național pentru urgențe nucleare vizează accidente la centrale nucleare din țara noastră sau de la vecini, inclusiv Ucraina, dar și felul în care este alertată populația și ce măsuri se iau în funcție de gravitatea situației.

Ce prevede noul plan național

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare are rolul principal în situația în care, în România sau la granițele țării, s-ar produce un incident nuclear. Instituția este anunțată imediat printr-un sistem de senzori, după care, în cel mult o oră, sunt în alertă Centrul Național de Coordonare și Intervenție al MAI și autoritățile județene. Tot în primele 60 de minute de la un posibil risc nuclear, CNCAN va organiza o conferință de presă prin care vor fi informați cetățenii din zona afectată.

 „În planul actual avem scenarii care includ centralele Kozloduy, Paks, Cernavodă, Rivne, Melinski sau South Ucrain, scenarii care în trecut nu erau incluse în planul nostru național”, a declarat Cantemir Ciurea-Ercău, președintele CNCAN, pentru Știrile PRO TV.

RO-Alert, inclus în sistemul de avertizare nucleară

Astfel de incidente sunt clasificate în funcție de gravitate și există șapte nivele, cel mai mic fiind acela care poate fi gestionat local și care nu afectează populația sau mediul.

 „Dacă ajungem la o clasificare pe scara INES 7, aceasta e o condiție de evacuare. Sigur că sistemul RO-Alert face parte din sistemul de avertizare a populației”, a explicat Petre Min, șeful departamentului de gestionarea urgențelor nucleare al CNCAN.

Când se vor administra pastilele de iod

Potrivit planului național de urgență nucleară, administrarea pastilelor cu iodură de potasiu se va face doar dacă în aer există o concentrație mare de radiații periculoase.

„Pentru un eveniment în afara României, evacuarea și administrarea pastilelor cu iod e puțin probabilă și nu recomandăm asemenea măsuri. Există, totuși, situația în care la Kozloduy ar avea loc un eveniment, aceasta fiind o centrală de graniță, să existe necesitatea ca în zona imediat apropiată acestei centrale să se recomande evacuarea, eventual adăpostirea populației”, a spus Ciurea-Ercău.

Specialiștii CNCAN, anunț pentru români

Cât despre un posibil atac nuclear în Ucraina, specialiștii CNCAN transmit că lumea nu ar trebui să fie îngrijorată în privința radiațiilor: „Din ce știu, și aici e mai mult o supoziție, utilizarea armelor nucleare nu produce efecte radiologice pe distanțe lungi, ci doar locale. Dacă s-ar folosi pe teritoriul Ucrainei, efectele radiologicie ar fi pe teritoriul Ucrainei”, a subliniat Petre Min.

Noile măsuri de răspuns la urgențe nucleare a trecut de faza de consultări între instituții și se află în procedură de aprobare pe masa Guvernului. Vezi și Măsura de protecție luată de Polonia după bombardamentele din Zaporojie.