România are în plan construirea unui avion de luptă. Ministrul Economiei: „Este un proiect de țară și o provocare”

România are în plan construirea unui avion de luptă. Ministrul Economiei: „Este un proiect de țară și o provocare”

Țara noastră și-a propus să construiască un avion militar 100% românesc. Aflat în vizită la Fabrica de Avioane Craiova, Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat că uzina are capacitatea de a moderniza aeronave ale Armatei Române, dar şi civile. Oficialul de la Palatul Victoria a avut parte de o primire spectaculoasă în Bănie, cu avioane militare aduse special de la București.

Țara noastră are planuri mărețe. Vrea să construiască un avion militar 100% românesc

Întrebat de jurnaliști dacă există în plan un nou avion de luptă și dacă a discutat despre asta la Craiova, ministrul Florin Spătaru a mărturisit că este o provocare pe care a lansat-o tuturor celor din industria aeronautică.

„Domnul președinte al Consiliului Județean mi-a spus că, în perioada următoare, va fi semnat un cluster între principalele companii care lucrează în domeniul aeronauticii. De asemenea, noi am avut o propunere și vrem să susținem un astfel de demers, astfel încât toate aceste companii să poată veni cu un proiect de țară”, a spus ministrul economiei.

Proiect ambițios pentru România

Ministrul Economiei a vorbit, pentru prima dată, despre un astfel de proiect ambițios, al unui avion produs 100% în România, în luna februarie, când a fost la Aerostar Bacău.

„Industria aeronautică românească are un viitor! Putem dezvolta capabilităţi pentru industria aeronautică și să devenim un jucător important la nivel european şi la nivel regional”, a spus Florin Spătaru.

Declarații făcute de ministrul Economiei

La Craiova, oficialul român a urcat la bordul unui avion IAR-99 Șoim (aeronavă militară românească de antrenament și recunoaștere, produs de Avioane Craiova).

„Acest Șoim, care e la îndemână – avem carcasa, avem documentația întocmită – și împreună cu ceilalți furnizori să facem un proiect românesc pe care să-l lansăm către MApN și către piețele regionale”, a declarat Spătaru despre planurile pentru noul avion românesc, adăugând că „vom avea nevoie de timp și de bani, ca să putem face lucrul ăsta”.

„Vrem să ştim care e situaţia contractelor pe care le avem, care e situaţia forţei de muncă şi cum putem să dezvoltăm un plan împreună pentru a atrage contracte şi pentru a debloca anumite proiecte care la un moment dat nu au fost finalizate. Am văzut demonstraţia aviatică şi am discutat cu piloţii despre capabilitatea Fabricii de Avioane Craiova de a asigura mentenanţa avioanelor produse în România, un produs 100% românesc şi, de asemenea, de a moderniza aceste avioane şi răspunsul a fost unul foarte bun”, a mai precizat ministrul român.

Florin Spătaru a rămas impresionat de Avioane Craiova

În opinia sa, prin asta se poate demonstra că, la Avioane Craiova, poate fi asigurată mentenanţa și servicii de calitate: „Am văzut hala, care arată bine, putem să arătăm oricărui potenţial contractor în ce condiţii putem asigura aceste servicii. Avem o fabrică funcţională şi trebuie să continuăm să facem investiţii, să putem asigura modernizarea flotei pe care o avem, împreună cu ceilalţi contractori privaţi, şi să dezvoltăm această capabilitate foarte importantă pentru securitatea naţională, pentru industria aeronautică din România”.

Avioane Craiova (AVIO) este o companie aeronautică controlată de statul român, ce are în derulare un contract de 275 de milioane de lei, fără TVA, cu MApN, pentru modernizarea a 10 aeronave IAR-99, destinate pregătirii piloţilor care vor zbura ulterior pe aparate F-16 Fighting Falcon.

Citește și: