Conjuncţia Venus-Jupiter. Când va apărea pe cer acest fenomen astronomic inedit

Conjuncţia Venus-Jupiter. Când va apărea pe cer acest fenomen astronomic inedit
Cum poți vedea conjuncția dintre Venus și Jupiter

La sfârșitul acestei luni va avea loc un adevărat spectacol planetar. Venus și Jupiter vor părea să se atingă, chiar dacă distanța dintre cele două este de milioane de kilometri.

Când va avea loc conjuncția Venus-Jupiter

Cele două planete vor apărea cel mai aproape una de cealaltă pe 30 aprilie, atunci Venus va fi la 0,2 grade sud de Jupiter. Acest fenomen are joc aproximativ odată pe an. Potrivit profesorului de fizică și astronomie de la Universitatea Rice din Houston, Patrick Hartigan, cele două plante vor fi mai aproape ca de obicei.

Ce reprezintă o conjuncție între două planete? Ei bine, acest fenomen apare atunci când două planete par să se atingă pe cer, potrivit NASA. Ultima dată când Venus și Jupiter au fost mai apropiate decât conjuncția din acest an a fost în 2016, luna august.

Cu toate acestea, atunci au fost mult mai greu de observat, deoarece erau foarte aproape de Soare, spune același profesor. Cei de la NASA au anunțat că luna va deveni din ce în ce mai puțin vizibilă, în nopțile premergătoare conjuncției, pe măsură ce va face tranziția către o lună nouă, pe 30 aprilie.

„Venus şi Jupiter sunt, de obicei, cele mai strălucitoare două planete de pe cer, aşa că pot oferi un adevărat spectacol atunci când sunt în conjuncţie strânsă. Este o privelişte frumoasă şi uşor de văzut pentru toată lumea”, a declarat Hartigan.

Cum poți vedea conjuncția dintre Venus și Jupiter

Cea mai bună oportunitate de care ar trebuie să profiți este în dimineața zilei de 30 aprilie și 1 mai. Potrivit EarthSky, nu vei avea nevoie de un telescop pentru a le vedea. Pentru cei care se află în emisfera nordică, ar trebui să se uite de-a lungul orizontului de sud-est imediat ce începe să se lumineze ziua, însă trebuie să fie suficient de întuneric pentru a vedea unele stele.

În aceleași condiții vor putea observa conjuncția și cei din emisfera sudică, doar că Venus și Jupiter vor apărea deasupra orizontului estic, mai precizează EarthSky. Potrivit profesorului Hartigan, față de emisfera nordică, Venus va apărea deasupra lui Jupiter pe 30 aprilie și sub Jupiter pe 1 mai în emisfera sudică.

Cele două planete vor fi mai ușor de văzut aproape atingându-se pe cer, datorită faptului că luna nu va fi luminată. Desigur, pentru a vedea acest fenomen va fi nevoie ca cerul să fie senin, deoarece norii sau o vreme nefavorabilă ar putea bloca vederea conjuncției dintre Venus și Jupiter.