Republica Moldova acuză armata Rusiei că încearcă să-i recruteze cetățeni

Republica Moldova acuză armata Rusiei că încearcă să-i recruteze cetățeni

Republica Moldova acuză Rusia că încearcă să recruteze cetățeni moldoveni în armată, la câteva zile după ce serviciile de informaţii militare britanice au declarat că Moscova intenționează să-şi reînnoiască forţele în Ucraina prin recrutare din regiunea separatistă Transnistria. „Asemenea acţiuni nu promovează pacea pentru noi toţi“, a declarat ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu.

Moldova acuză armata rusă că încearcă să-i recruteze cetățenii

Moldova a acuzat joi armata rusă că încearcă să recruteze cetățeni moldoveni. Anunțul vine la câteva zile după ce serviciile de informaţii militare britanice au declarat că Moscova vrea să-și reînnoiască forţele în Ucraina prin recrutare din regiunea separatistă Transnistria – o fâșie îngustă de pământ deținută de separatiștii pro-ruși.

Regiunea Transnistria se întinde de-a lungul estului Moldovei și ajunge la aproximativ de 40 km de portul ucrainean Odesa.

„Asemenea acţiuni nu promovează pacea pentru noi toţi, concetăţenii noştri, pentru familiile noastre. Asemenea lucruri sunt foarte periculoase şi trebuie oprite“, a afirmat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Oficialul moldovean nu a oferit mai multe detalii, însă a precizat că reprezentanții Ministerului de Externe al Republicii Moldova s-au întâlnit în mod regulat cu ambasadorul Rusiei și că poziția țării sale în această chestiune este clară.

Întrucât ministerul de Externe al Moscovei nu a răspuns cererii de comentarii adresate de Reuters, informațiile potrivit cărora armata lui Putin a încercat să recruteze moldoveni nu au putut fi verificate din surse independente.

Rusia adună trupe pentru „o escaladare suplimentară“ în Ucraina

Joi, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a tansmis că Rusia adună trupe în mai multe zone, inclusiv în Transnistria, pentru „o escaladare suplimentară“ în Ucraina.

În luna martie, Moldova a anunțat că monitorizează situația din Transnistria, unde se estimează că se află 1.500 de soldați ruși, precizând însă că nu a sesizat schimbări semnificative de când a început invazia rusă în Ucraina, pe 24 februarie.

Luni, autorităţile transnistrene au dezmințit afirmațiile conform cărora Rusia desfăşoară pregătiri militare care ameninţă Ucraina pe teritoriul său.

Ministerul de Externe al regiunii nu a răspuns prompt unei solicitări de comentarii, joi, referitoare la observațiile lui Malyar din Ucraina.

Citește și: