29 mart. 2022 | 17:20

Reacția Kremlinului, după ce au apărut informații despre otrăvirea lui Roman Abramovici

ULTIMA ORĂ
Reacția Kremlinului, după ce au apărut informații despre otrăvirea lui Roman Abramovici

Rusia a dezmințit marți informațiile despre o presupusă otrăvire a miliardarului Roman Abramovici, acuzând că e vorba despre o acțiune de „război informațional“ împotriva sa. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Abramovici, care și-a pierdut vederea timp de câteva ore după ce a consumat apă și ciocolată caldă, nu a făcut parte oficial din delegaţia rusă la negocierile cu Ucraina desfăşurate în Turcia. Mai multe detalii, în continuare.

Kremlinul dezminte informațiile cu privire la otrăvirea lui Roman Abramovici

Președinția Rusiei a negat marți știrile despre o presupusă otrăvire a miliardarului Roman Abramovici, susținând că este vorba despre o acțiune de „război informațional“ împotriva sa, transmite AFP.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Abramovici nu a făcut parte oficial din delegaţia rusă la negocierile de pace cu Ucraina, care au avut loc în Turcia, chiar dacă acesta se afla la Istanbul.

„Abramovici joacă un rol pentru stabilirea unor contacte între părţile rusă şi ucraineană“, a afirmat reprezentantul preşedintelui Vladimir Putin.

Legat de negocierile care s-au desfășurat astăzi, Peskov a declarat, într-o teleconferinţă, presei că până miercuri va fi clar dacă tratativele ruso-ucrainene sunt sau nu promițătoare.

Citește și: Negociatorii ucraineni, avertizați să nu mănânce și să nu bea nimic în timpul discuțiilor cu rușii

Membrii delegaţiei ucrainene la negocieri neagă și ei știrile legate de otrăvire

Membrii delegaţiei ucrainene la negocierile ruso-ucrainene, menite să pună capăt războiului, au negat, de asemenea, informaţiile potrivit cărora ar fi fost victime ale unui atac cu arme chimice.

Negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak, a declarat luni că toţi membrii delegaţiei s-au simţit bine.

„În sfera informaţională există în acest moment multe speculaţii, diferite teorii ale conspiraţiei şi elemente ale unor jocuri de informaţii“, a susținut Podoliak.

Conform unor surse citate de The Guardian, Abramovici, împreună cu cei doi negociatori din echipa ucraineană, care se aflau la începutul lunii martie la negocierile informale de pace de la Kiev, au început să se simtă rău.

„A fost în timpul primei sale călătorii la Kiev. Roman și-a pierdut vederea timp de câteva ore. În Turcia, au fost tratați într-o clinică, împreună cu Rustem“, notează sursa citată.

Bellingcat: Victimele au consumat doar apă și ciocolată

Ieri, The Wall Street Journal nota că membri ai delegației ucrainene care participă la negocierile cu Rusia, împreună cu oligarhul Roman Abramovici ar fi fost vizați de o tentativă de otrăvire. Informațiile au fost confirmate de o anchetă a grupului de investigații Bellingcat.

„Bellingcat poate confirma că trei membri ai delegației care a participat la negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia în noaptea de 3 spre 4 martie 2022 au prezentat simptome compatibile cu otrăvirea cu arme chimice. Una dintre victime a fost antreprenorul rus Roman Abramovici“, a scris pe Twitter grupul de investigații.