Războiul schimbă tot în imobiliare: românii care vor apartamente sau case au alte preferințe acum

Războiul schimbă tot în imobiliare: românii care vor apartamente sau case au alte preferințe acum

În contextul scumpirilor din ultima perioadă, s-au modificat și preferințele la casa și apartamente ale oamenilor. Noile criterii în imobiliare ar fi sistemul de încălzire și izolarea termică.

Întrucât ne confruntăm cu un val de scumpiri la gaz și energie electrică, oamenii caută imobile noi și eficiente energetic. Ei sunt atenți la izolația care asigură păstrarea căldurii în interior și aleg centrale de bloc, în detrimentul celor de apartament sau alte sisteme moderne care vor reduce facturile la utilități.

Conform lui Daniel Arnăutu, dezvoltator imobiliar în Timișoara, în ultima perioadă, oamenii care își caută o locuință nouă sunt interesați în mod special de sistemul de încălzire și de calitatea materialelor. Casele verzi sunt, de asemenea, la mare căutare. Acestea sunt concepute pentru a avea un consum de energie scăzut, însă prețul este mai ridicat.

″În ultima perioadă, toți pun accentul pe casă, să fie cât mai bine izolată, să fie lucruri de calitate băgate în ea. Cum ar fi polistiren, cum ar fi încălzirea în pardoseală, o tâmplărie cu trei sticle PVC. Se pune accentul și pe izolarea podului”, a spus Daniel Arnăutu, dezvoltator imobiliar, pentru ȘtirileProTv.

Cum stă situația în imobiliare, în România, la momentul actual

Antonela Comșa, președintele asociației investitorilor imobiliari din România spune că “Ar trebui să verificăm grosimea pereților, cum putem să facem, ne uitam aici și ne dăm foarte bine seama care este grosimea, putem să ne dam seama și de dimensiunea izolației folosite, uitandu-ne în proiect, vedem cât e grosimea bca-ului, scădem și vedem care e grosimea izolației. Contează și densitatea acestui polistiren și calitate. Dacă nu avem geam de calitate bună, vom pierde foarte multa căldură și prin geam. Ar trebui să verificăm dacă geamul e foarte bine prins încastrat în zidărie”, potrivit aceleiași surse.

Oamenii își caută apartamente cu sistem de încălzire individual, de preferat să fie centrală de bloc sau de cartier, care are o eficcacitate energetică mult mai mare, și un cost într-un final al încălzirii mult mai mic. Mai mult, suntem îndrumați de specialiștii în construcții să ne uităm la aceste elemente atunci când ne alegem o locuință. Ei spun că în jur de 35% din căldură se pierde prin pereți si 25% prin geamuri și uși.

Încă de la începutul anului, înainte de invaziei Ucrainei, piața imobiliară din România a început să meargă într-o cu totul altă direcție comparativ cu ultimii doi ani. Prețurile continuă să crească la locuințe, dar cresc degeaba.

În 2021, odată cu creșterea exagerată a prețurilor la materialele de construcții, a devenit evident că scumpirea apartamentelor și caselor alimentează o bulă imobiliară nesustenabilă în România. Oamenii nu-și mai permit apartamente de două camere cu peste 100.000 de euro. Scumpirile din 2022 nu au făcut decât să acutizeze și mai mult reticența românilor la investiții fabuloase. Opinia experților este că ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani se va duce în cap pe parcursul lunilor următoare, iar războiul de la graniță nu va face decât să accelereze inevitabilul.

Citește și: