Râul Olt, între mitologie și geografie: legenda fascinantă a împărătesei care i-a dat naștere

Râul Olt, între mitologie și geografie: legenda fascinantă a împărătesei care i-a dat naștere

Râul Olt este unul dintre cele mai mari râuri care străbat România. Acesta poartă cu el și o legendă a unei împărăteste. Află care este povestea din spatele râului lung de sute de kilometri.

Râul Olt măsoară peste 600 de kilometri, fiind unul dintre cele mai mari din țară. Acesta izvorărește din munții Hășamșul Mare și străbate șapte județe, acestea fiind: Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Olt și Teleorman.

În ceea ce privește orașele pe care le străbate, acestea sunt: Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Făgăraș, Râmnicu Vâlcea și Slatina, având o lungime totală de 615 kilometri. Râul Olt se varsă în Dunăre în apropiere de Turnu Măgurele, la Islaz.

De-a lungul a aproximativ 50 de kilometri, între Sibiu și Vâlcea, apa străbate Defileul Oltului sau Valea Oltului care este considerat a fi cel mai lung din țară. Pe cursul său colectează aproximativ 80 de afluenți, amintind Lotrul, Olteț, Arpaș și Cârțișoara și numără în jur de 30 de lacuri de acumulare.

În trecut, în perioada dacilor, râul Olt era cunoscut sub numele de Alutus, iar apoi, în perioada romană, Aluta. De-a lungul văii Oltului, romanii au ridicat numeroase fortificații care cuprindeau castrele Romula, Acidava, Buridava, Castra Traiana și Alutela.

Vezi și: 10 mănăstiri din România de o frumusețe divină, pe care trebuie să le vizitezi. Locurile sunt unice în lume

Raul Olt - Valea Oltului
Raul Olt – Valea Oltului (Foto: Facebook)

Râul Olt reprezintă lacrimile unei împărătese

Râul Olt poartă cu el și o legendă potrivit căreia, un împărat și-a ridicat o cetate cu două turnuri pe vârful unui munte. Plecat în război, împăratul nu s-a mai întors. Împărăteasa și-a trimis în nenumărate rânduri supușii pentru a-l căuta pe soțul mult iubit, însă fără succes.

Împăratul avea doi băieți care au rămas cu împărăteasa, însă aceștia nu semănau deloc. Dacă unuia îi plăcea să stea în turnul de la răsărit, celălat avea o preferință opusă, turnul de la apus. În timp ce unul era ager și plin de energie, celălalt era foarte calm.

Cel liniștit se numea Mureș, iar celălalt Olt. Într-una din zile, cei doi frați decid să plece în căutarea tatălui lor, promițând împărătesei că pe drum nu se vor despărți. Cu toatea acestea, cei doi au plecat în direcții total opuse, iar atunci când i-a cuprins dorul, nu s-au mai putut găsi.

Împărăteasa a realizat că cei doi fii ai săi și-au încălcat promisiunea și a plecat în căutarea lor, însă în zadar. Aceasta a început să plângă iarăși, astfel că Oltul și Mureșul s-au prefăcut în două râuri. În timp ce Oltul curge printre stânci, spumegând, Mureșul a mers în direcția opusă pe șesuri cu ape liniștite, potrivit adevărul.ro.

Harta râului Olt (Foto Wikipedia)
Harta râului Olt (Foto: Wikipedia)
Citește și: