28 oct. 2022 | 17:04

Răspunsul ONU, după ce Rusia a depus plângere privind „bomba murdară” pe care Ucraina ar pregăti-o

ULTIMA ORĂ
Răspunsul ONU, după ce Rusia a depus plângere privind „bomba murdară” pe care Ucraina ar pregăti-o

Un oficial al ONU pentru dezarmare și ambasadorul american la ONU au respins o plângere depusă de Rusia la Consiliul de Securitate al ONU prin care se cerea o anchetă privind „activitățile biologice militare” ale SUA în Ucraina.

Rusia a cerut anchetă privind bomba murdară pe care Ucraina o pregătește

Acuzația, lansată de Ministerul rus de Externe la 27 octombrie, este „o pură invenție adusă fără nicio dovadă”, a declarat ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield în fața Consiliului de Securitate.

Ea a mai spus că a dorit să clarifice faptul că nici Ucraina, nici Statele Unite nu au un program de arme biologice.

Înaltul reprezentant adjunct al ONU pentru probleme de dezarmare, Adedeji Ebo, a abordat, de asemenea, întrebarea, declarând în fața Consiliului de Securitate că ONU „nu are cunoștință” de niciun program de arme biologice în Ucraina.

„Suntem conștienți că Federația Rusă a depus o plângere oficială… cu privire la acuzațiile privind programe de arme biologice în Ucraina”, a declarat Ebo.

„După cum a informat Înaltul Reprezentant Izumi Nakamitsu în martie, și în luna mai a acestui an, Consiliul, Națiunile Unite nu au cunoștință de existența unor astfel de programe de arme biologice”, a mai spus el.

El a mai spus că Națiunile Unite nu au mandat sau capacitatea tehnică de a investiga această afirmație.

Rusia ar avea dovezi privind activități „militaro-biologice” ale SUA pe teritoriul ucrainean

Ministerul rus de Externe a declarat anterior, la 27 octombrie, că „în cursul operațiunii militare speciale în Ucraina au fost obținute dovezi și materiale care au făcut lumină asupra adevăratei naturi a activităților militaro-biologice ale SUA pe teritoriul ucrainean”.

Ministerul a declarat că „nu i-a rămas altă soluție decât să depună o plângere la președintele Consiliului de Securitate al ONU pentru a lansa o anchetă internațională” privind „activitățile militar-biologice ale Statelor Unite în Ucraina”, potrivit unui comunicat al ministerului.

Plângerea a fost depusă împreună cu un proiect de rezoluție către Consiliul de Securitate, a precizat acesta.

După ce Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie, Rusia a acuzat Statele Unite că finanțează cercetări pentru dezvoltarea de arme biologice cu scopul de a „stabili un mecanism pentru răspândirea pe furiș a agenților patogeni mortali”.

Statele Unite și Ucraina au negat existența oricăror laboratoare pentru producerea de arme biologice în țară.