05 oct. 2022 | 20:35

Ramzan Kadîrov, promovat de Putin. Ce funcție cheie ocupă acum în armata Rusiei

ULTIMA ORĂ
Ramzan Kadîrov, promovat de Putin. Ce funcție cheie ocupă acum în armata Rusiei

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunţat, miercuri, că a fost promovat la gradul de general-colonel în armata rusă, numirea fiind făcută chiar de către preşedintele Vladimir Putin într-un moment în care forţele Moscovei se confruntă cu o pierdere de teren în Ucraina. Potrivit acestuia, liderul de la Kremlin Putin informat „personal” despre decizie.

Putin îl face pe Ramzan Kadîrov general de armată

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al președintelui Vladimir Putin, a declarat că i s-a acordat un rang înalt în armata Rusiei, după ce forțele Moscovei au suferit o serie de înfrângeri în Ucraina. În vârstă de 46 de ani, acesta este una dintre vocile pro-război, iar funcția primită reprezintă o „uriașă onoare” pentru el. El a mai spus că Putin l-a informat „personal” despre decizie.

„Preşedintele rus mi-a decernat gradul de general-colonel. Decretul a fost publicat (…) Vladimir Vladimirovici m-a informat personal şi m-a felicitat”, a scris Kadîrov pe Telegram, afirmând că este foarte recunoscător „pentru înalta apreciere a meritelor sale”.

Funcția primită de Ramzan Kadîrov este al treilea cel mai important grad de comandă în ierarhia militară rusă, după cel de general de armată şi mareşal. Liderul Ceceniei era deja de trei ori general înainte de această promovare: al forţelor militare interne, al poliţiei şi al gărzii naţionale din regiune. Acesta a promis că va face „totul pentru a pune capăt rapid operațiunii militare speciale”, folosind termenul Kremlinului pentru campania sa din Ucraina.

Liderul cecen este apropiat de Kremlin

Aspru criticat de ONG-urile internaţionale pentru gravele încălcări ale drepturilor omului în republica sa, Kadîrov a fost foarte activ de la începutul ofensivei ruse în Ucraina. Unităţi cecene, între care miliţia personală a a lui Ramzan („kadîrovţî”), cu o reputaţie sinistră, luptă alături pe frontul vecin.

Apel la bombe nucleare de mică putere

Luni, aliatul lui Putin şi-a anunţat intenţia de a trimite trei dintre fiii săi minori să lupte în Ucraina, făcând și apel la utilizarea „armelor nucleare de putere scăzută” în contextul pierderilor suferite de ruși. Totodată, Ramzan Kadîrov a criticat un general-colonel rus, Aleksandr Lapin, care răspunde de operaţiile din zona Lîman, localitate recent recucerită de forţele ucrainene. Acesta a susținut despre Lapin că nu a furnizat „comunicaţiile” şi „muniţiile necesare” soldaţilor angajaţi în apărarea oraşului.

Kremlinul a elogiat „contribuţia eroică” a lui Ramzan Kadîrov în ofensiva din Ucraina, dar a spus că este în favoarea unei „abordări echilibrate” a problemei armelor nucleare, fără să se bazeze pe emoție.