03 oct. 2022 | 20:49

Kremlinul se îndepărtează de apelul lui Kadîrov de a folosi bombe nucleare în Ucraina. În ce condiții ar apela la arme de distrugere în masă

ULTIMA ORĂ
Kremlinul se îndepărtează de apelul lui Kadîrov de a folosi bombe nucleare în Ucraina. În ce condiții ar apela la arme de distrugere în masă

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că motivele pentru folosirea unei arme nucleare tactice de putere redusă sunt clar stabilite în doctrina de apărare a Rusiei și „nu pot exista alte considerente”. Secretarul de presă al lui Vladimir Putin a făcut precizările după declarațiile liderului cecen Ramzan Kadîrov, care i-a cerut președintelui rus să folosească o armă nucleară cu „randament redus” în Ucraina.

Rusia precizează în ce condiții ar folosi armele nucleare în Ucraina

Kremlinul a declarat, luni, 3 octombrie, că este în favoarea unei „abordări echilibrate” a problemei armelor nucleare, fără să se bazeze pe emoție, după ce un aliat cheie al președintelui Vladimir Putin a cerut Rusiei să folosească un „arsenal cu randament scăzut” în Ucraina.

Întrebat despre comentariile lui Ramzan Kadîrov, liderul regiunii Cecenia, care a criticat, de asemenea, conducerea militară a Rusiei din cauza eşecurilor de pe front, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că are dreptul să-şi exprime opinia, dar că abordarea militară rusă nu trebuie condusă de emoţii.

„Acesta este un moment foarte emoționant. Şefii de regiuni au dreptul să-şi exprime punctul de vedere. Dar chiar și în momentele dificile, emoțiile ar trebui ținute departe de orice fel de evaluare. Așa că preferăm să rămânem la evaluări echilibrate și obiective”, a spus Peskov.

„Folosim arme nucleare în baza a ceea ce este menționat în doctrina relevantă, nu pot exista alte considerente aici”, a explicat oficialul rus.

Doctrina invocată de oficialul de la Kremlin spune că Moscova poate utiliza armele nucleare dacă este atacat teritoriul Federației Ruse și este pusă în pericol însăși existența statului.

Apelul lui Kadîrov nu este luat în seamă de Putin

Făcându-se remarcat prin declarații belicoase, Ramzan Kadîrov (aliatul lui Vladimir Putin) a îndemnat, sâmbătă, la utilizarea de „arme nucleare de mică putere” în Ucraina, în condițiile în care armata rusă se confruntă cu dificultăți și a fost nevoită să se retragă din orașul strategic Liman.

„După părerea mea, trebuie luate măsuri mai drastice, mergând până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră şi utilizarea de arme nucleare de mică putere”, a explicat liderul cecen pe Telegram.

În plus, Kadîrov și-a permis să-l critice pe Aleksandr Lapin, generalul însărcinat cu operațiunile de la Liman, afirmând că acesta nu a furnizat „informațiile şi munițiile necesare” soldaților angajați în menținerea sub control rus a acestui oraș din estul Ucrainei.