30 aug. 2022 | 16:49

Putin promite răzbunare dacă Uniunea Europeană suspendă vizele ruşilor. Critici pentru Bruxelles

ULTIMA ORĂ
Putin promite răzbunare dacă Uniunea Europeană suspendă vizele ruşilor. Critici pentru Bruxelles

Federația Rusă amenință că va riposta față de UE, dacă blocul comunitar va decide să suspende vizele ruşilor ca răspuns la ofensiva Moscovei în Ucraina, a avertizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Reprezentanții Afacerilor Externe din Uniunea Europeană sunt așteptați să aprobe suspendarea acordului de facilitare a vizelor cu Moscova, printre care și ministrul român Bogdan Aurescu.

Rusia face amenințări dure

„Ştim că există puncte de vedere diferite între europeni, le vom urmări îndeaproape. Aceasta este o decizie foarte serioasă care ar putea fi luată împotriva cetăţenilor noştri şi o astfel de decizie nu poate rămâne fără răspuns”, a precizat omul lui Vladimir Putin. „Pentru a răspunde, va trebui să ne asigurăm că ne servim cel mai bine interesele şi protejăm interesele cetăţenilor noştri. Nu ştim încă ce măsuri” vor lua europenii, a adăugat Peskov.

Potrivit oficialului rus, „Bruxelles, precum capitalele europene, dă dovadă de o totală lipsă de judecată”, iar „această iraţionalitate, care se limitează la nebunie, permite să fie dezbătute astfel de măsuri (referitoare la vize)”.

Omul lui Putin, semnal pentru UE

Avertismentul lui Dmitri Peskov vine în condiţiile în care unele ţări vor să interzică intrarea turiştilor ruşi în Europa, în timp ce alte state membre ale UE preferă o măsură mai simbolică, precum suspendarea unui acord care prevedea facilităţi pentru eliberarea vizelor anumitor categorii de ruşi. Această dezbatere va fi în centrul discuţiilor dintre miniştrii MAE din țările Uniunii Europene, care se întâlnesc marţi şi miercuri la Praga.

Ce vor să facă țările europene

Europa a impus deja mai multe pachete de sancţiuni economice Rusiei, cu scopul de a pedepsi Moscova pentru ofensiva împotriva Ucrainei. În ceea ce priveşte vizele, o interdicţie totală a ruşilor în UE pare puţin probabilă, în lipsa unui consens privind măsura cerută de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Interzicerea vizelor eliberate turiştilor ruşi pentru Spaţiul Schengen, care ar fi o decizie fără precedent, este cerută în special de statele baltice, dar Germania şi Franţa se opun, iar Comisia Europeană nu este în favoarea interdicţiei.

Foarte multe cereri de viză de ședere din partea rușilor

Cele 26 de țări din Spaţiul Schengen (22 de state din UE, plus Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein) au primit trei milioane de cereri de viză de şedere pe termen scurt în 2021, aplicabile tuturor categoriilor (turism, studii, călătorii de afaceri etc.). De departe, ruşii au fost cel mai numeros popor care a solicitat viză de şedere pe termen scurt, cu 536.000 de cereri.

Referitor la acordarea de vize pentru cetăţenii ruşi care călătoresc în spațiul UE în scop turistic, ministrul român Bogdan Aurescu pledează pentru adoptarea unor măsuri de restrângere a circulaţiei lor, a explicat MAE.