Putin ar urma să fie înlăturat de la putere peste 3 luni, din cauza eșecului din Ucraina

Putin ar urma să fie înlăturat de la putere peste 3 luni, din cauza eșecului din Ucraina

Urmează o lovitură de stat în Rusia? Aliații lui Vladimir Putin recunosc că războiul din Ucraina este o cauză pierdută, iar ofiţerii refuză să-i execute ordinele pentru atacuri nucleare. De aceea, se vorbește tot mai mult despre îndepărtarea liderului rus de la putere peste trei luni. Șansele ca dictatorul rus să folosească arme nucleare scad, deoarece subalternii refuză să i se mai supună, susține jurnalistul Christo Grozev.

Ce se pregătește în Rusia

Era lui Vladimir Putin ar putea apune, deoarece s-ar pregăti debarcarea sa de la putere, din cauza eșecului din Ucraina. Înalţii oficiali de securitate de la Kremlin cred că războiul actual este „pierdut”, ceea ce duce la creşterea şanselor unei lovituri de stat, declară un analist. Christo Grozev spune că este puţin probabil ca oamenii cheie să se supună comenzilor lui Putin de a lansa arme nucleare. Majoritatea ofiţerilor cred că liderul rus nu mai fi la putere peste trei luni.

„Cred că elita informată din cadrul forţelor de securitate este cea care înţelege că războiul este pierdut”, a precizat Grozev, pentru Radio Liberty.

Vladimir Putin, înlăturat din fruntea țării?

Potrivit analistului, cercul apropiat al lui Vladimir Putin înţelege că preşedintele va avea nevoie de o mobilizare totală în masă pentru a câştiga războiul, dar acest lucru ar provoca o „explozie socială” în Rusia. Cert este că liderul de la Kremlin nu poate lansa un atac nuclear fără aprobarea ofiţerilor săi.

„Putin şi cercul său de apropiaţi fac presiuni pentru utilizarea armelor nucleare sau chimice, a dezvăluit Grozev, „pentru a nu mai irosi încă 10.000 de vieţi ale soldaţilor şi ofiţerilor ruşi”.

De ce Moscova nu poate lansa atacuri nucleare

De profesie investigator pentru grupul de jurnalişti de investigaţie Bellingcat, Christo Grozev spune că sunt necesare „cinci mâini” pentru ca Moscova să lanseze rachete nucleare în Ucraina. Surprinzător, președintele rus ar fi pierdut susținerea ofițerilor săi.

„Iar acest refuz va declanşa, cel mai probabil, o lovitură de stat, pentru că după refuzul de a respecta ordinul regelui, totul se va prăbuşi foarte repede. Dacă Putin decide să dea un ordin de utilizare a armelor nucleare, el trebuie să fie sigur că toată lumea de-a lungul lanţului va îndeplini acest ordin”, a explicat jurnalistul.

„Moartea lui Putin”

În cazul în care cineva nu se conformează, acest lucru va fi un „semnal de insubordonare” care ar putea duce la „moartea lui Putin”. Analistul a mai mărturisit că oficiali înalţi din agenţia de securitate FSB şi ai organizaţiei de informaţii militare GRU se pregătesc pentru Rusia post-Putin. În opinia lui Christo Grozev, „elita FSB” ştie exact câți soldați ruși au murit în Ucraina şi este conștientă de faptul că rudele militarilor ruşi ucişi sau dispăruți „nu încetează să pună întrebări”.

Citește și: