Publicația Politico scrie că SUA se pregătește să anuleze dreptul la avort

Publicația Politico scrie că SUA se pregătește să anuleze dreptul la avort

Publicația Politico titrează că autoritățile din SUA pregătește o nouă lege. Astfel, Curtea Supremă vrea anularea dreptului la avort, arată draftul unei hotărâri.

SUA vrea să anuleze dreptul la avort. Ce arată draftul unei hotărâri

Curtea Supremă a Statelor Unite vrea anularea deciziiei care a schimbat istoria în 1973, potrivit căreia autoritățile americane au recunoscut dreptul la avort. Anunțul a fost făcut luni seară publicaţia Politico.

Publicația spune că face afirmațiile pe baza unor informații scurse. Documentul ar fi fost scris chiar de judecătorul Samuel Alito, la jumătatea lunii februarie.

Decizia Roe vs. Wade a fost introdusă aproape acum 50 de ani și a stabilit că Constituţia americană protejează dreptul femeilor la avort. În draftul noului document se menționeză că aceasta a fost „complet lipsită de fundament de la început”, se menționează în 98 de pagini care ar putea face obiectul unor negocieri până la 30 iunie.

„Considerăm că Roe vs. Wade trebuie anulată. Avortul constituie o chestiune morală profundă. Concluzia ineluctabilă este că dreptul la avort nu este profund înrădăcinat în istoria şi tradiţiile naţiunii”, scrie Samuel Alito în document, potrivit Politico.

Dacă America va aproba hotărârea, SUA ar reveni la momentul în care fiecare stat era liber să interzică sau să autorizeze avorturile.

„Să fie clar: este un draft. Este scandalos, fără precedent, dar nu este final: avortul rămâne dreptul vostru şi este încă legal”, a scris pe Twitter organizaţia Planned Parenthood, care gestionează numeroase clinici care practică avorturi.

Este o scurgere rară de informaţii pentru Curtea Supremă, ceea ce a ajuns acum în publicație.

Sunt aproape sigur că nu a mai avut loc niciodată o astfel de scurgere de informaţii” la Curtea Supremă, a comentat pe Twitter juristul Neal Katyal.

La scurtă vreme după ce a fost publicat articolul, mai mulți lideri politici au reacționat.

„Trebuie să protejăm dreptul de a alege şi de a înscrie (decizia) Roe vs. Wade în lege”, a scris pe Twitter senatoarea Amy Klobuchar.

„Este cea mai bună şi cea mai importantă veste din viaţa noastră”, a comentat Marjorie Taylor Green, membră a Camerei Reprezentanţilo

Citește și:
Etichete: