Știrile false care au circulat în mediul online, în 2021: ce au citit și crezut românii

Știrile false care au circulat în mediul online, în 2021: ce au citit și crezut românii

Știrile false sunt, fără niciun dubiu, motivul pentru care, uneori, internetul devine o junglă pe care încercăm, cu toții, să o evităm. Acestea au darul de a se răspândi cu aceeași rapiditate cu care se răspândesc cele reale (ba chiar mai rapid), devenind extrem de greu, câteodată, să ne dăm seama ce e real și ce e minciună.

Printre cele mai des întâlnire minciuni din 2021 se află și informația potrivit căreia bărbații pot naște.  În realitate, a fost vorba despre cu totul altceva, și anume despre Raportul Matic, un document care se referă la sănătatea sexuală, în Uniunea Europeană – nicidecum nu are ca punct central capacitatea reproductivă a bărbaților. Cu alte cuvinte, cu ajutorul acestuia s-a dorit reglementarea legilor opresive din țările care interzic avortul. Ce a înțeles românul? Cu totul altceva, firește.

Știrile false ce au în vizor Uniunea Europeană, preferatele românilor

Atunci când vorbim despre știri false, tot ce este legat de Uniunea Europeană pare să ocupe locul întâi. Nostalgicii altor vremuri sunt, de departe, cele mai sigure victime, atunci când vine vorba despre informații neadevărate, legate de UE. Motivul este unul cât se poate de simplu: nostalgia îi face cu atât mai vulnerabili în fața unor știri care ar putea, sau nu, să fie adevărate, întrucât, în sinea lor, acea nișă de oameni își dorește cu toată ardoarea ca știrile să fie adevărate, și nu fake news.

Acesta este motivul pentru care aceleași știri false nu vor avea tot atât succes în cazul unui om care se declară, cu subiect și predicat, pro-european. Acel om va căuta să verifice informația în mai multe surse, în speranța că măcar una dintre acele surse o va infirma. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă.

Așa cum s-a întâmplat și cu știrea falsă care anunța că Uniunea Europeană defavorizează hypermarketurile, în detrimentul producătorilor interni. În realitate, este vorba despre o procedură de infringement aplicată țării noastre, în urma nerezolvării practicilor neloiale, comerciale.

Alte știri false din această categorie: „UE ne interzice încălzirea cu lemne din 2023”, „UE este anti-religioasă și distruge tradițiile”.

Citește și: