Producătorii de tehnologie, obligați de UE să se alinieze la USB-C: care este termenul limită, ce va face Apple

Producătorii de tehnologie, obligați de UE să se alinieze la USB-C: care este termenul limită, ce va face Apple

Uniunea Europeană a stabilit un termen limită până la care producătorii vor trebui să adopte standardul USB-C pe majoritatea dispozitivelor electronice vândute în Europa.

Noile telefoane, tablete, căști, boxe portabile și alte tipuri de dispozitive vor trebui să adopte acest standard pentru încărcarea prin cablu începând cu 28 decembrie 2024. Nu există niciun impact asupra dispozitivelor care acceptă exclusiv încărcarea fără fir.

Statele membre ale Uniunii Europene au termen limtă până la 28 decembrie 2023 să publice reglementări care să aducă clarificări în legătură directiva privind încărcarea prin USB-C.

Acestea vor trebui să înceapă să aplice noile reguli abia peste un an, adică în 2024. UE a declarat anterior că regulile vor intra în vigoare până la sfârșitul anului 2024, iar situația va fi un pic mai clară atunci când legislația va fi publicată în Jurnalul Oficial.

În ceea ce îi privește pe producătorii de laptopuri, ei vor avea la dispoziție puțin mai mult timp pentru a intra în congruență cu noile reguli, după cum informează The Verge. Dacă nu au făcut-o deja, vor trebui să treacă la USB-C până în aprilie 2026.

În plus, dispozitivele cu suport pentru încărcare rapidă vor avea aceeași viteză de încărcare, au declarat, de asemenea, oficialii din Uniunea Europeană. Ca atare, utilizatorii vor putea încărca dispozitivele la aceeași viteză cu orice încărcător compatibil.

Ce va face Apple

Deși nu pare că a avut de ales, Apple a spus că va respecta regulile și că se va alinia, adăugând porturi de încărcare USB-C pe iPhone-urile vândute în Uniunea Europeană – cu excepția cazului în care, spre exemplu, ar decide să treacă la încărcarea complet wireless.

Din punct de vedere factual, Apple nu ar trebui să adopte încărcarea USB-C pe noile iPhone-uri până în 2025, dar rapoartele sugerează că gigantul ar putea face schimbarea, cândva, anul viitor, pentru a scăpa de obligație, cel mai probabil.