Metrorex are probleme cu banii și datorii din cauza politicienilor, spun reprezentanții Sindicatului Liber Metrou. Ei atrag atenția că societatea care administrează metroul bucureștean este subfinanțată, lucru care poate duce la blocarea activității din subteran. Vina este și a pandemiei, care a redus numărul de călători, dar și a prețului pe care Metrorex trebuie să îl plătească la energia electrică, începând cu 1 august.

Probleme grave la Metrorex

Sindicaliștii spun că factorul politic este vinovatul pentru datoriile imense de la Metrorex.

„Cel care a creat acest deficit de finanţare a fost politicul prin deciziile sale. Magistrala V a generat costuri suplimentare Metrorex de aproximativ 110.000.000 euro, bani pe care asocierea de firme care avea obligaţia să construiască Magistrala V, deşi a întârziat 5 ani să o dea în exploatare, i-a câştigat în instanţă.

Cauza: deciziile politice din cei 10 ani de şantier. Metrorex a fost obligat să plătească aceste sume, deşi vinovat era politicul nu oamenii din metrou”, se menţionează în comunicat.

Și pandemia a contribuit, prin reducerea numărului de călători.

„Au fost zile când am avut doar 10% din numărul de călători, faţă de normal. Deşi se regăsea în această situaţie, politicul a cerut Metrorex să circule cu toată flota din dotare, pentru a combate transmiterea Covid 19″, se mai spune în document.

Facturi uriașe

În ceea ce priveşte energia electrică, sindicaliştii spun că Metrorex este cel mai mare consumator de energie electrică din Bucureşti.

„Mai grav, faţă de anul 2020 preţul pe care îl plăteşte Metrorex pe MWh a crescut de la 400 de lei la 2.400 de lei începând cu 1 august 2022. Adică de 6 ori.

Fără energie electrică roata nu se învârte. Se discută despre trecerea metroului la Primăria Capitalei. Ideea nu e nouă, însă ne întrebăm cu ce bani o să ţină Primăria Generală metroul?

O precizare: în Capitala Europeană, Bruxelles, metroul are 3 surse de finanţare: bugetul de stat, bugetul regiunii şi bugetul oraşului Bruxelles. Este şi normal, căci în acest oraş se regăsesc marile instituţii europene, naţionale, iar regiunea Bruxelles este aducătoare de venituri importante în PIB”, se mai spune în comunicat.