Priveşte în sus astăzi! Jupiter se va apropia cel mai mult de Pământ, în ultimii 59 de ani

Priveşte în sus astăzi! Jupiter se va apropia cel mai mult de Pământ, în ultimii 59 de ani

Dacă nu ați observat deja, „regele planetelor” arată deosebit de glorios în ultima vreme. De fapt, a trecut ceva timp de când cineva nu a văzut gigantul gazos atât de spectaculos. Astăzi, luni, 26 septembrie, Jupiter se va apropia cel mai mult de Pământ în ultimii 59 de ani.

Priveliștea va fi magnifică. Nici măcar nu vei avea nevoie de un telescop (dar nu strică niciodată dacă ai unul la îndemână). Totul se datorează unei combinații întâmplătoare a ceea ce se numește opoziție și periheliu perfect.

La fiecare doisprezece ani pământeni, distanța lui Jupiter față de Soare se micșorează la doar 740 de milioane de kilometri (aproximativ 460 de milioane de mile), oferindu-ne nouă, celor din partea de sus a Sistemului Solar o vedere privilegiată asupra masivei planete: este mai mare decât de obicei pe cerul serii.

Jupiter, spectacol pe cerul nopții

De obicei, strălucirea pe care Jupiter o primește la cea mai apropiată distanță de Soare nu este mare lucru pentru cei dintre noi care o vedem de aici pe Pământ. Ne aflăm pe propria noastră cale orbitală, așa că nu suntem întotdeauna în aceeași vecinătate. Dar de data asta, suntem “în cartier”.

Din punct de vedere tehnic, punctul în care distanța lui Jupiter față de Soare este cea mai scurtă – cunoscut sub numele de periheliu – nu va avea loc până la începutul anului viitor. Până atunci, Pământul se va întoarce pe propria sa orbită nesfârșită.

Dar cea mai apropiată trecere anuală a lui Jupiter are loc în această săptămână, un moment cunoscut ca fiind în opoziție. Este singura perioadă a anului în care se poate trasa o linie perfect dreaptă de la Soare la Pământ, la Jupiter.

Luate împreună, opoziția și un periheliu perfect ne-ar oferi o privire frontală completă a lui Jupiter. S-ar putea să fie puțin prea devreme pentru un periheliu perfect, dar ultima dată când Pământul a fost atât de aproape de gigant – la doar 590 de milioane de kilometri distanță – a fost octombrie 1963 și Bobby Vinton a ajuns în topuri cu Blue Velvet.

La mijlocul fiecărui an, planeta noastră este la cea mai îndepărtată distanță de Soare, aproximativ 152 de milioane de kilometri. În acest moment, suntem la o fracțiune de peste 150 de milioane de kilometri distanță, pentru a ajunge la propriul nostru periheliu – o distanță de aproximativ 147 de milioane de kilometri – la începutul lunii ianuarie.