20 iun. 2022 | 08:57

VIDEO O stâncă ce a lovit Jupiter a creat cel mai strălucitor fulger de impact din ultimii 28 de ani

ACTUALITATE
VIDEO O stâncă ce a lovit Jupiter a creat cel mai strălucitor fulger de impact din ultimii 28 de ani

Jupiter a fost lovit de un obiect de dimensiunea unei clădiri, eliberând un fulger atât de strălucitor încât a fost văzut de pe Pământ.

În octombrie anul trecut, astronomii profesioniști au observat un fulger strălucitor pe Jupiter. Ceva a lovit cea mai mare planetă din sistemul solar, eliberând echivalentul a două megatone de energie TNT, comparabilă cu impactul Tunguska care a zguduit Siberia în 1908. Acesta a fost cel mai puternic impact cunoscut pe care l-a primit Jupiter, de când cometa Shoemaker-Levy 9 a lovit planeta în 1994.

Impactul a avut loc pe 15 octombrie 2021 și a fost observat de Camera Planetary ObservationN for Optical Transient Surveys (PONCOTS), care este operată de Universitatea din Kyoto.

Jupiter, lovită de o stâncă

Echipa a reușit să estimeze că elementul de lovire avea o masă de aproximativ 4,1 milioane de kilograme. Pe baza estimării masei, obiectul ar fi putut avea aproximativ între 15 și 30 de metri. Nu atât de mare, dar cu o viteză suficientă pentru a se încălzi până la 8.000° C. Acest lucru este interesant, deoarece oferă o perspectivă asupra tipului de corp care ar fi putut fi.

Colectarea datelor despre aceste coliziuni planetare departe de Pământ ne-ar putea ajuta să ne pregătim pentru momentul în care o cometă sau un asteroid se va prăbuși în capetele noastre.

Observația a permis cercetătorilor să estimeze cât de des este probabil să se întâmple aceste tipuri de impact pe Jupiter –mult mai des decât pe Pământ. Între 100 și 1.000 de ori mai des, așa că, aproximativ, ar avea un eveniment asemănător Tunguska o dată pe an.

Echipa plănuiește să lanseze o campanie de monitorizare pe termen lung a lui Jupiter cu o versiune îmbunătățită a sistemului lor PONCOTS.

„Deoarece sistemul original PONCOTS este un prototip, nu acceptă un mod de observare la distanță care este esențial pentru monitorizarea pe termen lung”, a declarat autorul principal, Dr. Ko Arimatsu, pentru IFLScience.

„Următoarea generație de sistem PONCOTS va suporta un astfel de mod și va realiza detectarea altor fulgere de impact”.