03 nov. 2022 | 21:32

Primul indiciu că soldații lui Putin se retrag din Herson. Unde nu mai apare steagul Rusiei, moralul armatei este la pământ

ULTIMA ORĂ
Primul indiciu că soldații lui Putin se retrag din Herson. Unde nu mai apare steagul Rusiei, moralul armatei este la pământ

Steagul Rusiei a fost dat jos de pe clădirea administrației regionale din Herson, situată pe malul vestic al orașului, unde forțele ucrainene au făcut progrese semnificative în ultima perioadă, au declarat, joi, canalele proruse pe Telegram. Drapelul rusesc încă atârnă pe instituțiile din apropiere, au dat asigurări marionetele Kremlinului.

Steagul Rusiei, coborât de pe clădirea consiliului municipal din Herson

„Am condus până la clădirea fostului guvern al regiunii Herson; Confirm că nu există niciun steag [rusesc] deasupra lui”, a declarat corespondentul de război pro-Kremlin, Alexander Kots , pe canalul său de  Telegram.

Administrația din Herson (instalată de Rusia) a evacuat zeci de mii de civili pe malul stâng al râului Nipro, în capitala regională cu același nume, pe fondul unei contraofensive ucrainene în avans. Îndepărtarea steagului este primul indiciu că armata rusă se pregătește să abandoneze orașul Herson, singura capitală regională pe care Moscova a capturat-o în invazia sa de opt luni.

Armata lui Putin, mutată pe malul stâng al râului Nipro

Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației proruse din Herson, a dezvăluit că trupele ruse se pot muta pe malul stâng al râului Nipro în zilele următoare.

„Locuitorii din Herson pot continua să se evacueze din partea dreaptă a regiunii Herson. Circulația vehiculelor civile de pe malul drept pe malul stâng al Niprului va continua și se va efectua în același mod ca și până acum – prin Rechport. De acolo se poate merge pe malul stâng al Niprului cu transportul pe apă, precum și cu barja”, a explicat oficialul instalat de Kremlin.

După ce au capturat orașul Herson la doar câteva zile după declanșarea războiului, pozițiile rusești la nord de râu au devenit din ce în ce mai vulnerabile în ultimele luni. Forțele Ucrainei au vizat strategic podurile cheie peste calea navigabilă mamut, sufocând liniile de aprovizionare ale Rusiei către oraș.

Recâștigarea regiunii Herson de către Ucraina ar fi o lovitură dură pentru Kremlin

Cele mai recente imagini par să arate șase lovituri de artilerie ucrainene, probabil efectuate cu sistemele HIMARS furnizate de SUA, pe un pod de pontoane construit de Rusia, care rulează paralel cu Podul Antonivsky (la 10 kilometri est de orașul Herson), întrerupând și mai mult căile de aprovizionare rusești.

Recuperarea regiunii Herson, care rămâne în mare parte intactă, în ciuda luptelor, ar fi o lovitură de stat majoră. Contraofensivele Ucrainei au reluat mii de kilometri pătrați în sudul și estul țării, în ultimele două luni.