24 dec. 2022 | 08:25

Primul calculator cuantic portabil din lume: cât costă, cât de puternic este

ACTUALITATE
Primul calculator cuantic portabil din lume: cât costă, cât de puternic este

Majoritatea jucătorilor de PC destul de norocoși să facă upgrade în acest moment au ochii ațintiți asupra noului kit fierbinte.

Ei caută un Nvidia 4090 sau un AMD RX7900. Dar poate că se gândesc puțin prea simplu, puțin prea alb-negru.

Viitorul computerului se transformă încet către cuantic. Lucrul cu qubiții cu două stări, spre deosebire de biții normali, deschide o lume întreagă a puterii de calcul care ar trebui probabil să fie la fel de temută pe cât de respectată. Cu potențialul unei schimbări în stilul Y2K, calculul cuantic vine și este puțin probabil ca vreunul dintre noi să fie pregătit pentru asta.

Deci, în loc de o nouă piesă de trusă pentru jucători, poate un computer cuantic este o investiție mai bună. După cum a observat PC Watch, acum poți lua unul dintre primele computere cuantice portabile disponibile comercial din lume. Acestea vor costa cel puțin la fel de mult cât acea construcție de jucător hardcore pe care o planifici.

Gemini Mini, Gemini și Triangulum sunt membri ai acestei familii de computere cuantice portabile dezvoltate în hub-ul tehnologic din China Shenzhen prin tehnologia SpinQ. Le poți găsi disponibile pentru cumpărare în magazinul Switch Science Co începând de la aproximativ 8.700 USD pentru Gemini Mini de 60 W.

Un nou nivel tehnologic

Înainte de a cumpăra un computer cuantic, ar trebui să știi că acestea sunt destul de limitate în anumite privințe. Gemini și Gemini Mini sunt opțiunile mai ieftine și, în configurațiile lor cele mai de bază, sunt doar mașini de 2 qubiți, deși pot fi folosite ca simulatoare de 8 qubiți. Gemeni are o putere mai mare decât mini și costă 40.000 USD.

Triangulum este în mod clar puterea familiei, cu o putere de 330 W și cântărind 40 kg. Această mașină are 3 qubiți întregi, de unde și numele și poate fi folosită pentru ingineria secvenței de impulsuri. De asemenea, poate permite personalizarea circuitului său cuantic și are un port pentru programare. Acesta este puțin mai aproape de 58.000 USD.

Deși sunt foarte scumpe acestea sunt piese incredibile de tehnologie. Toate sunt calculatoare cuantice de rezonanță magnetică nucleară sau RMN, care folosesc literalmente atomi pentru a calcula lucruri. Modul în care funcționează RMN este prin luarea unei molecule și utilizarea spinului nuclear al atomilor din interiorul ei ca sistem de calcul. Plus că o pot face la temperatura camerei.