Prima mașină cu panouri solare a intrat în producție: ce este Lightyear 0, cât costă

Prima mașină cu panouri solare a intrat în producție: ce este Lightyear 0, cât costă

Lightyear a început să producă prima mașină alimentată cu energie solară de pe piață.

Lightyear 0 a devenit primul vehicul de producție alimentat cu energie solară când prima unitate a coborât ieri de pe linia de asamblare.

Echipat cu panouri solare pe acoperiș și pe capotă, Lightyear spune că modelul 0 poate adăuga până la 70 de kilometri de autonomie pe zi de la soare, în funcție de locul în care se află.

Într-adevăr, aria solară totală a mașinii variază în funcție de locul în care este utilizată, ceea ce înseamnă că poate conduce aproximativ două luni în Țările de Jos fără a fi nevoie să fie conectată la priză. În același timp, dacă mașina este condusă în Portugalia, asta înseamnă că 0 poate merge timp de aproximativ șapte luni exclusiv pe energie solară.

Deloc surprinzător, având în vedere că este prima mașină de acest gen care ajunge în producție, Lightyear 0 nu va fi accesibilă pentru toată lumea, cu un preț de pornire de 250.000 de euro.

În ciuda acestui fapt, start-up-ul olandez de automobile spune că a primit aproximativ 150 de precomenzi până în prezent și că intenționează să construiască un total de 1.000 de unități ale acestui model într-o fabrică finlandeză condusă de Valmet.

Mai mult profit

De asemenea, este de așteptat ca și rata de producție să fie foarte scăzută de doar o mașină pe săptămână, cu toate că ar trebui să fie crescută la cinci mașini pe săptămână până în a doua jumătate a anului viitor.

Pentru a genera mai mult profit, Lightyear lucrează la un model mai mic și mult mai accesibil, care va fi numit „2”.

Începând cu aproximativ 30.000 de euro, acest model ar trebui să intre în producție în 2025 și are deja precomenzi de la câteva companii de car-sharing din Europa.

Acest al doilea model ar putea concura cu viitorul hatchback alimentat cu energie solară Sion, dezvăluit de Sono Group, care a promis că prețul său de pornire va rămâne aproape de 26.000 USD în ciuda inflației.

Este de remarcat faptul că încă nu a fost programată o dată de lansare pentru acest vehicul.