Prețurile uriașe la energie și războiul din Ucraina, motiv de sărăcie: ce spun românii

Prețurile uriașe la energie și războiul din Ucraina, motiv de sărăcie: ce spun românii

Un sondaj realizat recent demonstrează ceea ce deja știam cu toții: prețurile la energie, însă și războiul din Ucraina au afectat considerabil nivelul de trai al românilor, în ultima perioadă, cu emfază pe anul 2022.

De altfel, până și fostul premier, Florin Cîțu, declara ieri că o criză economică nu mai poate fi, în acest moment, evitată, așadar ne putem aștepta ca, pe viitor, situația financiară a populației să se deterioreze și mai mult.

Însă, revenind în prezent, un sondaj a scos la iveală faptul că românii se simt deja strânși „cu menghina”, din punct de vedere bănesc. Prețurile uriașe la energie, cât și urmările de tip „domino” ale războiului intentat de Rusia împotriva Ucrainei sunt, fără dar și poate, principalii factori ai sărăciei.

Prețurile la energie și războiul din Ucraina, „pietrele de moară” ale românilor

Conform sondajului amintit mai devreme, dezvoltat de de CEC Bank, în parterneriat cu FinZoom.ro, 49,4% dintre respondenți sunt de părere că situația s-a transformat din rea în tot mai rea, din punct de vedere financiar, în ultima perioadă, în timp ce 41,5% nu văd vreo diferență față de anii precedenți. Numai 9,1% dintre cei ce au participat la sondaj cred că situația lor financiară s-a îmbunătățit, în 2022.

Ce ne rezervă viitorul, în opinia românilor? Potrivit rezultatelor obținute la sondaj, 42,3% dintre români cred că, în viitor, o vom duce mai rău, de vreme ce 28,3% au speranța că ziua de mâine le va aduce bucurii. 29,3% se așteaptă la modificări, însă.

Majoritatea celor care au participat la sondaj au declarat că, de vină pentru instabilitatea economică a României din momentul de față ar fi fluctuația prețurilor la energie, dar și situația sensibilă a vecinilor noștri din Ucraina, în contextul războiului.

Ba mai mult, românii par îngrijorați inclusiv de posibilitatea ca, pe viitor, să-și piardă locurile de muncă, din pricina acestei instabilități.

Citește și: