17 aug. 2022 | 13:55

Presa israeliană îl aseamănă pe Viktor Orban cu Nicolae Ceaușescu

ULTIMA ORĂ
Presa israeliană îl aseamănă pe Viktor Orban cu Nicolae Ceaușescu

„Recentele izbucniri rasiste ale lui Viktor Orban îi accentuează asemănarea cu Nicolae Ceaușescu, care îi împărtășea ultranaționalismul și antisemitismul, dezgustul față de democrație și înclinația pentru reabilitarea criminalilor de război, dar care a sfârșit în fața plutonului de execuție”, se arată într-un editorial apărut în Haaretz, publicație israeliană.

Viktor Orban, asemănat cu Nicolae Ceaușescu

Faptul că Viktor Orbán este Nicolae Ceaușescu de astăzi nu este o evaluare nouă. În urmă cu zece ani, distinsul disident maghiar László Rajk a inventat fraza într-un articol publicat în cotidianul francez Le Monde, susținând că Orbán este un „dușman al Ungariei” și un „dușman al Europei” și că regimul său seamănă cel mai mult cu cel al lui Ceaușescu, arată editorialul.

O privire mai atentă la declarațiile și acțiunile provocatoare mai recente ale lui Orbán aduc în prim plan în mod deosebit această comparație între premierul Ungariei și nonconformistul comunist român care a fost destituit și apoi executat.

Ceaușescu a exasperat Uniunea Sovietică prin naționalismul, independența și suveranitatea sa. Orbán se opune sistematic și sabotează partenerii și aliații aleși în mod liber, la Bruxelles și Washington, susținând că este singurul apărător al civilizației occidentale împotriva migranților „non-europeni”, a „amestecului de rase”, a „ideologiei de gen” și a „valorilor post-occidentale”.

„Când România a dat evreii la schimb cu porcii”

Curtarea lui Orbán cu Putin și Moscova, prin care subminează atât UE, cât și NATO, seamănă puternic cu cea a lui Ceaușescu, care a sfidat COMECON și Pactul de la Varșovia pentru a se alia cu China comunistă. La fel ca Ceaușescu, care s-a prefăcut că susține Vietnamul în războiul său împotriva SUA, Orbán susține cu doar vorbe în vânt Ucraina, în timp ce se aliază de fapt cu Rusia.

La fel ca Ceaușescu, Orbán vorbește cu resentimente despre „imperialism”, adică despre presupusa constrângere a Ungariei să accepte o politică externă pe care o respinge. Mai exact, el afirmă că „istoric, americanii au avut capacitatea de a alege ceea ce ei identifică ca fiind un imperiu malefic și de a îndemna lumea să stea de partea bună a istoriei – o frază care ne deranjează puțin, pentru că asta au spus întotdeauna comuniștii…”… Cu satisfacție, Orban salută „ordinea mondială multipolară” care depășește „imperialismul” american, arată editorialul din presa israeliană.

Ceaușescu, care era un antisemit, a negat că românii au participat la Holocaustul din România și i-a epurat pe evrei din conducerea Partidului Comunist Român. Dar el a cultivat legăturile cu Israelul din pragmatism rece, din recompensă financiară și pentru că a crezut în clișeele antisemite despre dominația mondială evreiască.

Orbán organizează campanii antisemite, falsifică istoria nazistă și colaboraționistă a Ungariei și subminează sau sabotează toate instituțiile și proiectele educaționale legate de Holocaust din țara sa. În același timp, el se preface că este cel mai mare apărător al evreilor maghiari și campion al statului Israel în diverse contexte internaționale.