15 iul. 2022 | 12:11

Premierul Nicolae Ciucă anunță o premieră pentru România. Este vizată agricultura și implică mai multe ministere

ULTIMA ORĂ
Premierul Nicolae Ciucă anunță o premieră pentru România. Este vizată agricultura și implică mai multe ministere

Încălzirea globală afectează grav agricultura la nivel mondial, așa că România ia măsuri de protecție, la fel ca alte state. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat înființarea unei structuri speciale care să se ocupe de toate efectele pe care le produc în agricultură schimbările climatice. Comitetul va fi compus din mai multe ministere.

Apare un comitet special în România

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a anunţat că, de săptămâna viitoare, va fi înfiinţat un comitet interministerial care se va ocupa de efectele schimbărilor climatice în agricultură şi de pagubele pe care le produce seceta pedologică în acest domeniu.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut anunțul

Seceta din România îi determină pe guvernanți să ia măsuri speciale. Premierul Nicolae Ciucă a dezvăluit că urmează să se înfiinţeze o structură care se va ocupa de tot ceea ce înseamnă efectele şi impactul în agricultură a schimbărilor climatice.

„Am avut o discuţie cu domnul ministru Daea, miercuri, în şedinţa de Guvern, şi, după ce am analizat, am luat decizia ca, începând de săptămâna viitoare, să înființăm un comitet ministerial care să se ocupe de toate efectele pe care le produc în agricultură schimbările climatice. El va fi compus din Ministerele Mediuluil, Agriculturii, Proiectelor Europene, Finanțelor, Economiei și Antreprenoriatului. Dorim să identificăm măsurile pe care putem să le luăm de la bugetul de stat pentru sprijinul fermierilor care sunt afectați de efectele secetei și dezvoltarea capacităților de producție în industria alimentară”, a transmis șeful Guvernului, vineri, 15 iulie.

Ce alte măsuri s-au luat în ședința de Guvern

Tot în ședința de Guvern a fost aprobată, prin ordonanţă, o serie de modificări la Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal. Proiectul prevede creşterea impozitului pe dividende de la 5% la 8% și scăderea pragului veniturilor până la care o companie este considerată microîntreprindere. Totodată, microîntreprinderile vor fi obligate să aibă cel puțin un angajat, fiind eliminat impozitul de 3% pe profit. De asemenea, crește TVA-ul la 9% pentru băuturile băuturile nealcoolice (care conţin adaos de zahăr sau alţi îndulcitori/aromatizate) şi se majorează accizele pentru ţigarete.

Majoritatea măsurilor adoptate, vineri, 15 iulie, se vor aplica de la 1 ianuarie 2023, cu excepția majorării accizelor, a creșterii taxelor pentru jocurile de noroc și contractele part-time, care intră în vigoare de la 1 august. Guvernul preconizează că noile modificări fiscale vor aduce în plus la bugetul de stat 2,2 miliarde de lei (pentru 2022) şi 13,4 miliarde de lei (circa 1% din PIB) în anul 2023.