03 oct. 2022 | 16:02

Povestea micului atelier de viori din Transilvania care a ajuns celebru în întreaga lume

ACTUALITATE
Povestea micului atelier de viori din Transilvania care a ajuns celebru în întreaga lume

Într-o lume în care automatizarea se întâmplă la orice pas și, mai ales, într-o vreme în care nimeni nu pare să mai aibă timp să confecționeze manual absolut nimic, există, totuși, anumiți oameni care se încăpățânează să demonstreze contrariul și, mai ales, să facă diferența.

O astfel de poveste o îți relatăm și astăzi și este, prin natura ei, una extrem de frumoasă, de vreme ce există atât de puțini meșteri dispuși să-și transpună sufletul în ceea ce confecționează. Este vorba despre Ytu Pop Strings, o firmă din Reghin, județul Mureș, Transilvania, o companie formată din oameni dedicați meseriei lor.

Ytu Pop Strings creează viori, viole și violoncele din lemn. Artizanii le sculptează manual în întregime.

Au devenit cunoscuți pe plan mondial

Despre cei de la Ytu Pop Strings s-a scris și în presa internațională, intrând chiar în atenția jurnaliștilor de la Insider.

Așa cum menționam anterior, firma din Reghin creează viori, viole, dar și violoncele din lemn, și fac asta folosind iscusința, talentul și pasiunea de munca lor, toate la fel de importante.

Vorbim, în acest caz, despre o afacere de familie ce s-a transmis din tată în fiu, aceștia reușind  împreună să pună bazele muzicii ce va să fie.

Se poate spune că, prin prisma acestui amănunt, fiecare instrument muzical făcut aici este unic. În plus, dacă ajungi să cumperi o vioară, o violă sau un violoncel de la Ytu Pop Strings, pleci acasă nu numai cu un instrument muzical, ci și cu o parte din sufletul creatorului.

Totul se realizează cu multă migală, atenția la detalii fiind esențială. Până la urmă, nici nu ar avea cum să fie altfel, de vreme ce instrumente sunt, prin definiție, sfinte pentru orice muzician, iar ele trebuie să fie perfecte pentru a putea, mai apoi, să transmită ascultătorului emoția, în forma ei cea mai pură.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele