Povestea frumoasei Zaraza, cea mai dorită femeie de moravuri ușoare. Cine a ucis-o pe faimoasa cu ochii verzi care înnebunea bărbații

Povestea frumoasei Zaraza, cea mai dorită femeie de moravuri ușoare. Cine a ucis-o pe faimoasa cu ochii verzi care înnebunea bărbații

Câți dintre noi nu au auzit cel puțin o dată numele Zaraza? Poate că nu știai cine a fost aceasta, însă era cunoscută drept una dintre cele mai dorite femei ale Bucureștiului de altădată. Află care a fost povestea frumoasei Zaraza.

Povestea de amor a femeii de moravuri ușoare din București și lăutarul Cristian Vasile este foarte cunoscută în România. Cei doi s-ar fi cunoscut în localul „Vulpea Roșie” de pe Lipscani, acolo unde lumea bună petrecea până târziu în noapte.

La respectiva cârciumă, Zaraza nu putea trece fără a fi observată, datorită frumuseți sale, iar legenda spune că aceasta punea pe jar bărbații doar din priviri. Fată de boier grec și cu o mamă pe nume Didina, Zaraza era descrisă ca având o frumusețe aparte.

Părul lung și plină de viață, tânăra reușea mereu să se facă remarcată prin localurile de odinioară ale Capitalei. Mereu în prezența celor mai cunoscuți și bogați bărbați, Zaraza purta de multe ori cercei lungi, pantofi cu strasuri și o rochie de culoare verde, fiind cea mai râvnită de bărbați și invidiată de către femei.

În lucrarea „Memorii. Caleidoscopul unei jumătăți de veac în București”, Constantin Beldie povestește cum arăta Capitala în urmă cu un secol.

“În Bucureştiul de odinioară, «oraşul cu o sută de oraşe», atât de drag prietenului Tudor Arghezi, pentru dulceaţa vieţii şi pitorescul promiscuităţilor, scriitorul aci de faţă a putut privi într-o lungă, prea lungă jumătate de veac, la desfăşurarea unor prefaceri epocale, legate toate de scurgerea neliniştită şi implacabilă a vremilor…”.

În perioada interbelică, prostituția era deja un lucru obișnuit, potrivit lui Beldie. Povestea începe în anul 1944, atunci când Zaraza îl întâlnește pe un celebru lăutar, Cristian Vasile. Acesta era alături de Titi Botez, Jean Moscopol și Zavaidoc, cel din urmă luptând pentru frumoasa femeie.

Povestea care arată povestea de dragoste dintre Zaraza și un lăutar

Legenda ne spune că Zaraza era o femeie de moravuri ușoare și că a trăit o adevărată poveste de dragoste alături de Cristian Vasile, până când Zavaidoc și-a făcut intrarea. Din cauza geloziei, acesta l-a amenințat cu moartea pe Cristian Vasile.

Cu toate acestea, un alt plan lua naștere în mintea sa: să pună pe cineva să o ucidă pe Zaraza. În luna octombrie 1946, Zaraza este ucisă de către Borilă, fiind plătit de Zavaidoc, în timp ce ea mergea să cumpere tabac pentru Cristian Vasile.

povestea zaraza
Zaraza reusea sa atraga privirile tuturor barbatilor

Trupul i-ar fi fost găsit a doua zi, iar Cristian Vasile a rămas profund îndurerat. Tot legena afirmă că acesta s-a dus la crematoriu de unde a furat urna cu cenușă pe care a mâncat-o cu lingurița.

“A fost omorâtă de un ţigan gelos, pe malul Dâmboviţei, în timp ce mergea să cumpere tutun. Cristian Vasile a fost devastat. Pentru că o iubea atât de mult, se zice că, după ce a fost incinerată, lăutarul ar fi furat din crematoriu urna cu cenuşa ei şi ar mâncat-o cu linguriţa”, a explicat pentru www.historia.ro, istoricul Dan Falcan.

Cu toate acestea, unii afirmă că această poveste nu este decât o ficțiune care are la bază o melodie tango care era interpretată de Cristian Vasile. Legenda mai spune că Vasile a încercat să se sinucidă cu terebentină însă nu a reușit. Chiar și așa, corzile vocale i-au fost afectate și nu a mai putut cânta niciodată, urmând să moară în anul 1974 la Sibiu.

Citește și:
Etichete: