28 mai 2022 | 10:00

Povestea CTRL + Z, CTRL + X, CTRL + C, CTRL + V: de ce faci ”copy” – ”paste” așa, când a fost prima oară

ACTUALITATE
Povestea CTRL + Z, CTRL + X, CTRL + C, CTRL + V: de ce faci ”copy” - ”paste” așa, când a fost prima oară

În funcție de timpul pe care îl petreci la calculator, primele combinații de taste pe care le înveți sunt CTRL + C și CTRL + V, urmate îndeaproape de CTRL + Z și CTRL + X. Așa facem copy-paste cu toții de peste 30 de ani.

Când vine vorba de combinații de taste, sunt oameni care știu doar câteva, alții care știu foarte multe. Unele funcționează doar în anumite programe, altele sunt valabile în aproape orice colț al sistemului de operare, indiferent dacă vorbim de un Mac un PC cu Windows sau Linux. Când vine vorba de copy – paste sau procesul de copiere, lipire, decupare și anularea a ultimei acțiuni, lucrurile sunt universal valabile, iar sursa de inspirație este una cât se poate de clară.

De unde a pornit copy – paste, CTRL + Z, CTRL + X, CTRL + C, CTRL + V

În contextul istoriei calculatoarelor, lucrurile sunt cât se poate de bine documentate și arhivate. Din acest motiv, știm cu precizie elvețiană că originea combinațiilor de taste ultra populare pentru Undo, Cut, Copy și Paste în Windows pleacă de la un sistem Apple Lisa, lansat în 1983. Acesta a fost un precursor al Macintosh și primul sistem al gigantului din Cupertino care venea la pachet cu un mouse.

Larry Tesler este programator la Apple în acea vreme iar ideea de a folosi Z, X, C, V pentru operațiunile de mai sus, în combinație cu tasta Apple îi aparține. Mai mult decât atât, într-un email trimis în 2016 către Dr. Brad A. Myers de la Universitatea Carnegie Mellon a explicat logica din spatele alegerii acelor taste în particular.

”Lisa a fost primul sistem care a asociat ZXCV pentru cut, copy, paste și Undo (împreună cu tasta ”Apple”). Eu le-am ales. X era un simbol standard pentru ștergere. C era prima literă de la Copy, V era un semn de omisiune cunoscut inversat [n.r. similar cu ce foloseai la română când uitai un cuvânt dintr-o frază și îl inserai deasupra].

Z era lângă X, C, V pe tastatura standard U.S. QWERTY, dar forma sa simboliza triada de acțiuni ”Fă – anulează – refă”, linia de sus spre dreapta literei – un pas în față, linia spre stânga jos – un pas în spate, linia de jos spre dreapta – un pas în față din nou”, și-a amintit programatorul. Ca o notă de subsol, la momentul respectiv, acțiunea de Redo (Refă), pentru anulare a unei acțiuni anulate se făcea printr-o apăsare suplimentară pe CTRL + Z, un detaliu care ajută să aibă și mai mult sens explicația de mai sus legată de simbolistica literei Z.

Pe Windows, combinațiile detaliate mai sus, cu CTRL în loc de tasta Apple, au ajuns odată cu Windows 3.1. Anterior, au fost prezente doar Word for Windows 2.0 lansat în 1991, ca un precursor al pachetului Office.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele