Povestea celui mai bogat om care a trăit vreodată. Avuția lui depășea cu mult pe cea a celor de azi

Povestea celui mai bogat om care a trăit vreodată. Avuția lui depășea cu mult pe cea a celor de azi

Elon Musk este cel mai bogat om din lume, potrivit listei Forbes din data de 17 februarie 2022. Acesta are o avere estimată la 249 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, nu este nicidecum cel mai bogat om din istorie.

Se crede că acest titlu îi aparține lui Mansa Musa, conducătorul Africii de Vest din secolul al XIV-lea, care era atât de bogat încât este aproape imposibil să-ți dai seama cât de bogat și de puternic era el cu adevărat. Mansa Musa a fost „mai bogat decât ar putea oricine să descrie”, a scris Jacob Davidson despre regele african pentru Money.com în 2015.

În 2012, site-ul american Celebrity Net Worth i-a estimat averea la 400 de miliarde de dolari, dar istoricii economici sunt de acord că averea lui este imposibil de determinat într-un număr. Mansa Musa s-a născut în 1280 într-o familie de conducători. Fratele său, Mansa Abu-Bakr, a condus imperiul până în 1312, când a abdicat pentru a merge într-o expediție.

Potrivit istoricului sirian din secolul al XIV-lea Shibab al-Umari, Abu-Bakr era obsedat de Oceanul Atlantic și de ceea ce se afla dincolo de acesta. Se pare că s-a îmbarcat într-o expediție cu o flotă de 2.000 de nave și mii de bărbați, femei și sclavi. Au plecat, fără să se mai întoarcă niciodată.

Unii, precum regretatul istoric american Ivan Van Sertima, au ideea că au ajuns în America de Sud. Dar nu există nicio dovadă în acest sens. În orice caz, Mansa Musa a moștenit regatul, iar sub conducerea sa, regatul Mali a crescut semnificativ. El a anexat 24 de orașe, inclusiv Timbuktu.

Regatul se întindea pe aproximativ 3.200 de km, de la Oceanul Atlantic până la Nigerul modern, cuprinzând părți din ceea ce sunt acum Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Gambia, Guineea-Bissau, Guineea și Coasta de Fildeș. Cu un teritoriu atât de vast, resursele naturale precum aurul și sarea erau uriașe.

În timpul domniei lui Mansa Musa, imperiul Mali a reprezentat aproape jumătate din aurul din Lumea Veche, potrivit British Museum, iar toate acestea aparțineau regelui. Majoritatea punctelor comerciale care tranzacționau aur și alte bunuri erau, de asemenea, pe teritoriul său, adunând și de aici bogăție.

Cel mai bogat om din lume avea o avere inestimabilă

Deși imperiul Mali găzduia atât de mult aur, regatul în sine nu era atât de cunoscut. Acest lucru s-a schimbat când Mansa Musa a decis să meargă într-un pelerinaj la Mecca, trecând prin Deșertul Sahara și Egipt. Se pare că regele a părăsit Mali cu o caravană de 60.000 de oameni. Și-a luat întreaga curte regală și funcționari, soldați, grioți (animatori), negustori, cămileri și 12.000 de sclavi, precum și nenumărate capre și oi pentru hrană.

Practic, era un oraș care se mișca prin deșert, oraș ai cărui locuitori, până la sclavi, erau îmbrăcați cu brocart de aur și cea mai fină mătase persană. Totodată, o sută de cămile se aflau în mișcare, iar fiecare transporta sute de kilograme de aur. Această priveliște a devenit una și mai opulentă de îndată ce a ajuns la Cairo și și-au putut expune cu adevărat bogăția.

Mansa Musa a lăsat o impresie atât de memorabilă asupra Cairoului, încât al-Umari, care a vizitat orașul la 12 ani după regele malian, a povestit cât de bine vorbeau oamenii din Cairo despre el. El a împărțit atât de generos aur în Cairo, încât șederea sa de trei luni a făcut ca prețul aurului să scadă în regiune timp de 10 ani, distrugând economia.

Compania de tehnologie din SUA SmartAsset.com estimează că, din cauza deprecierii aurului, pelerinajul lui Mansa Musa a dus la pierderi economice de aproximativ 1,5 miliarde de dolari în Orientul Mijlociu. Pe drumul înapoi spre casă, Mansa Musa a trecut din nou prin Egipt și, potrivit unora, a încercat să ajute economia țării, eliminând o parte din aur din circulație, împrumutându-l înapoi la dobânzi exorbitante de la creditorii egipteni. Alții spun că a cheltuit atât de mult încât a rămas fără aur.

Nu există nicio îndoială că Mansa Musa a cheltuit, sau a irosit, mult aur în timpul pelerinajului său. Dar această generozitate excesivă a fost cea care a atras și ochii lumii. Mansa Musa îi pusese pe Mali și pe el însuși pe hartă, la propriu. Într-o hartă a Atlasului Catalan din 1375, un desen al unui rege african stă pe un tron ​​de aur deasupra Timbuktu, ținând o bucată de aur în mână.

Timbuktu a devenit un El Dorado african și oamenii au venit din toate colțurile lumii. În secolul al XIX-lea, avea încă un statut mitic de oraș de aur pierdut la marginea lumii, un far atât pentru vânătorii de aur, cât și pentru exploratorii europeni, iar acest lucru s-a datorat în mare măsură faptelor lui Mansa Musa cu 500 de ani mai devreme.

Prăbușirea imperiului regelui

Mansa Musa s-a întors de la Mecca cu câțiva savanți islamici, inclusiv descendenți direcți ai profetului Mahomed și un poet și arhitect andaluz pe nume Abu Es Haq es Saheli, căruia i se atribuie pe scară largă proiectarea faimoasei moschei Djinguereber. Regele i-a plătit poetului 200 kg în aur, care în banii de astăzi ar însemna aproximativ 8,5 milioane de dolari.

Pe lângă încurajarea artelor și arhitecturii, el a finanțat și literatura și a construit școli, biblioteci și moschei. Timbuktu a devenit curând un centru de educație și oamenii au călătorit din întreaga lume pentru a studia la ceea ce avea să devină Universitatea Sankore. Regele bogat este adesea creditat cu începutul tradiției educației în Africa de Vest, deși povestea imperiului său rămâne în mare parte puțin cunoscută în afara Africii de Vest.

După ce Mansa Musa a murit în 1337, la vârsta de 57 de ani, imperiul a fost moștenit de către fiii săi care nu au putut ține imperiul împreunat. Statele mai mici s-au destrămat și imperiul s-a prăbușit. Sosirea ulterioară a europenilor în regiune a fost ultimul cui în sicriul imperiului.

Citește și: