Pot oamenii să mănânce iarbă? Ce spun oamenii de știință

Pot oamenii să mănânce iarbă? Ce spun oamenii de știință

Vacile pot trăi fericite doar din iarbă, dar oamenii ar putea? Multe animale își petrec zilele ronțăind iarbă, așa că de ce nu vezi oameni pe un câmp în patru picioare, bucurându-se de iarbă? Ei bine, există câteva motive bune pentru care nu ar trebui să mănânci iarbă (în afară de stigmatul social).

Iarba nu este toxică din punct de vedere tehnic, dar are o valoare nutritivă mică sau deloc pentru oameni, spre deosebire de alte animale.

Motivul pentru care nu este înțelept să avem o dietă pe bază de gazon este că iarba conține o concentrație mare de compuși care sunt greu de digerat pentru noi. Aceasta include lucruri precum lignina și celuloza, polimeri organici care ajută la formarea pereților celulelor vegetale. Lignina este deosebit de problematică, acționând ca o componentă dură care conferă plantelor textura lor lemnoasă – iar iarba este plină de ea.

Deși există unele dovezi că intestinul nostru conține bacterii care pot descompune lignina, sistemul nostru digestiv nu este plin de enzime care o pot descompune în totalitate. De asemenea, oamenii nu pot digera corect celuloza. În loc să fie descompusă în intestine, trece, pur și simplu, sub formă de fibre alimentare insolubile care ajută la structura fecalelor noastre.

De ce pot vacile să mănânce iarbă, dar oamenii nu?

Fructele și legumele pe care le consumăm conțin și celuloză, și lignină, dar au concentrații care sunt mult mai ușor de gestionat pentru sistemul nostru digestiv. De exemplu, iarba de gazon este compusă în mare parte din apă și lignină. Prin comparație, doar 1 până la 2 la sută dintr-un morcov este compus din fibre alimentare, și anume celuloză, restul fiind apă și carbohidrați, dintre care majoritatea le putem digera.

Cu toate acestea, anumite animale precum vacile, caprele, oile și girafele sunt capabile să descompună iarba, datorită unui proces numit ruminanție și a celebrului lor stomac cu mai multe compartimente.

În prima parte a acestor sisteme digestive, mâncarea lor ierboasă este mestecată, înghițită și reînghițită în mod repetat. Acest lucru le permite animalelor să mestece iarba mai complet, ceea ce îmbunătățește digestia. Iarba mestecată intens va intra apoi într-un sistem complex al stomacului cu mai multe camere, fiecare compartiment având propriile caracteristici și funcții care pot descompune iarba datorită bacteriilor care trăiesc în mod natural în primul lor stomac.

Noi și multor alte animale, totuși, ne lipsesc aceste stomacuri complexe. Consumul de iarbă vă poate deteriora și dinții. Deci, în concluzie, puteți mânca iarbă dacă doriți, dar cel mai probabil va avea ca rezultat un stomac deranjat, dinți stricați și, în cele din urmă, malnutriție. Vă sugerăm să rămâneți la legume.