Vacile au fost dresate să urineze la toaletă: cum ajută mediul înconjurător

Vacile au fost dresate să urineze la toaletă: cum ajută mediul înconjurător

Vacile au fost dresate să urineze la toaletă, desigur, în numele științei. Iată ce au reușit să facă oamenii de știință.

În cadrul unui program care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, oamenii de știință au reușit să facă ceva neobișnuit. Au dresat vacile ca acestea să urineze la toaletă.

Experimentul a început ca o glumă, a recunoscut o echipă de cercetători din Noua Zeelandă şi Germania. Dar gestionarea urinei bovine cu un conţinut ridicat de azot nu prea e glumă: ar putea, pe termen lung, să aducă beneficii reale pentru mediul înconjurător.

Vacile care urinează la toaletă ar putea ajuta în lupta contra poluării

„Dacă am putea colecta 10% până la 20% din urina bovinelor, aceasta ar fi suficient pentru a reduce considerabil emisiile de gaze cu efect de seră şi spălarea nitraţilor”, a explicat cercetătorul Douglas Elliffe, de la Universitatea din Auckland, citat de aceeași sursă.

Potrivit acestuia, azotul din urina vacilor se descompune, în timp, în două substanţe problematice: oxidul de azot, un puternic gaz cu efect de seră, şi nitratul, care se acumulează în sol şi ulterior se infiltrează în râuri. Agricultura este la originea a aproximativ jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră ale Noii Zeelande.

Ca referință, potrivit cifrelor oficiale, oxidul de azot reprezintă aproximativ 5% din emisiile de gaze cu efect de seră şi aproximativ 10% din emisiile Noii Zeelande.

Cercetătoarea Lindsay Matthews a psus că ideea de a antrena vacile să meargă la toaletă, pentru ca urina lor să fie recuperată şi procesată, i-a venit în 2007. Totul, pe seama unei glume care a devenit subiect de știință.

Cum au fost dresate vacile, poate te-ntrebi. În colaborare cu colegii din Germania, oamenii de ştiinţă au utilizat hrana ca recompensă pentru a dresa 16 vaci să urineze într-un ţarc cu toaletă. Ei susțin că rezultatele obţinute sunt comparabile cu cele pe care le-ai aştepta de la un copil de trei ani.