16 aug. 2022 | 07:18

Populația planetei va trece de 8 miliarde de locuitori mai curând decât crezi: când se va depăși piatra de hotar

ACTUALITATE
Populația planetei va trece de 8 miliarde de locuitori mai curând decât crezi: când se va depăși piatra de hotar

Populația lumii va depăși pragul de 8 miliarde. Cel mai recent raport al ONU a prezis recent că această piatră de hotar va fi atinsă în următoarele luni.

Mai exact, specialiștii estimează că acest lucru se va întâmpla în data de 15 noiembrie, dar este incredibil de greu de estimat cu o precizie de 100% dacă va fi așa.

Având în vedere previziunile actuale și o anumită marjă de eroare, se pare că ne apropiem cu repeziciune de pragul de 8 miliarde de oameni și am putea ajunge la el „în orice zi”, notează Wall Street Journal.

„Ziua Mondială a Populației din acest an se încadrează într-un an de hotar, când anticipăm nașterea locuitorului cu numărul 8 miliarde. Aceasta este o ocazie de a sărbători diversitatea noastră, de a ne recunoaște trăsăturile comune și de a ne minuna de progresele în sănătate care au prelungit durata de viață și au redus dramatic ratele mortalității materne și infantile”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.

„În același timp, remarcăm responsabilitatea noastră comună de a avea grijă de planeta noastră și este un moment propice pentru a reflecta asupra locurilor în care încă nu ne îndeplinim angajamentele unul față de celălalt”, a adăugat el.

Ce țări vor crește populația globului

Proiecțiile ONU continuă să sugereze că populația globală ar putea crește la aproximativ 8,5 miliarde până în 2030, 9,7 miliarde până în 2050 și 10,4 miliarde până în 2100. China va fi depășită de India până în 2023.

Între timp, se pare că va exista o creștere uriașă a populației în țările în curs de dezvoltare. Conform ONU, peste jumătate din creșterea estimată a populației, până în 2050, va fi concentrată în doar opt țări: Republica Democrată Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Republica Unită Tanzania.

Totuși, în 2020, un studiu publicat în The Lancet a sugerat că populația globală va atinge vârful în 2064, la aproximativ 9,7 miliarde de oameni, înainte de a scădea la 8,8 miliarde până în 2100, ceea ce ar însemna că, pe viitor, am putea fi martorii unor catastrofe.

Însă cum nu știm sigur, să ne bucurăm de ziua de astăzi. În prezent, popuția globului însumează 7,97 de miliarde de oameni.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele