Pietre extraterestre au fost găsite în Egipt. Reale dovezi pe Pământ ale unei supernove

Pietre extraterestre au fost găsite în Egipt. Reale dovezi pe Pământ ale unei supernove

Mai multe pietre extraterestre au fost găsite în Egipt, acestea putând fi reale dovezi ale unei supernove foarte rare.

Exploziile unei supernove sunt unele dintre cele mai energice evenimente din Univers, iar acestea au loc atunci când o pitică albă densă subsumează o altă stea. Acum, oamenii de știință consideră că au găsit ceea ce reprezintă primele dovezi pe Pământ ale unei astfel de supernove.

Afirmația vine după un studiu atent al pietrei extraterestre Hypatia care a fost găsită în Egipt în 1996. Semne revelatoare, inclusiv alcătuirea chimică și modelul rocii, sugerează că cioburi conțin bucăți din norul de praf și gaz care înconjoară o supernovă.

De-a lungul a miliarde de ani, acel amestec de praf și gaz s-ar fi transformat într-un material solid, spun cercetătorii, formând în cele din urmă corpul părinte din care Hypatia a venit, cândva aproape de când a apărut pentru prima dată sistemul nostru solar.

Folosind tehnici detaliate de analiză chimică nedistructivă, echipa a analizat 17 mostre diferite pe un eșantion minuscul de Hypatia. De acolo a fost vorba de a pune cap la cap indicii despre unde fusese piatra și cum s-a format.

Pietre extraterestre care ar putea fi bucăți dintr-o supernovă

Aceste indicii au inclus un nivel neobișnuit de scăzut de siliciu, crom și mangan, ceea ce sugerează că roca nu s-a format în sistemul solar interior. Cercetătorii au observat, de asemenea, niveluri ridicate de fier, sulf, fosfor, cupru și vanadiu, făcând din nou obiectul distinct de orice din zona noastră din spațiu.

Privind modelele de concentrare a elementelor din Hypatia, au existat diferențe marcante față de ceea ce ne-am aștepta să se fi format în rocile din interiorul Sistemului Solar și în brațul nostru al Căii Lactee. O analiză ulterioară exclude ideea că stânca s-ar fi format dintr-o stea gigantică roșie.

Cercetătorii au reușit, de asemenea, să arate că Hypatia nu se potrivește cu ceea ce ar fi de așteptat dacă ar proveni de la o supernovă de tip II: are prea mult fier în comparație cu siliciu și calciu și asta lasă posibilitatea intrigantă ca aceasta să fie un rest de la o supernova de tip I și prima găsită pe această planetă.

pietre extraterestre
Bucatile de roca ar putea proveni de la o supernovă

Din ceea ce știm despre supernovele de tip I, acestea ar trebui să producă modele de concentrare a elementelor foarte neobișnuite în roci precum Hypatia. Printr-o căutare cuprinzătoare a datelor și modelării stelei, echipa nu a reușit să găsească o potrivire mai bună pentru roca respectivă.

Dintre cele 15 elemente analizate în piatră, câteva s-au potrivit cu ceea ce s-ar fi așteptat dacă obiectul ar fi provenit dintr-o explozie densă de stele pitice albe. Cu toate acestea, nu este încă un caz închis. Alte șase elemente nu se potrivesc cu modelele de supernovă de tip I: aluminiu, fosfor, clor, potasiu, cupru și zinc.

Vom avea nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili știința, dar în acest moment, cu siguranță se pare că această stâncă misterioasă a parcurs un drum foarte lung.

Citește și: