14 iun. 2022 | 10:25

Piața de criptomonede, în cădere liberă: mulți nici nu te mai lasă să vinzi Bitcoin, atât s-a dus în cap

ACTUALITATE
Piața de criptomonede, în cădere liberă: mulți nici nu te mai lasă să vinzi Bitcoin, atât s-a dus în cap

Dacă ai avut nevoie de o confirmare suplimentară a faptului că nu ai niciun pic de siguranță când vine vorba de investițiile în criptomonede, este suficient să te uiți la prețul Bitcoin din ultima săptămână.

Valoarea de piață a tuturor criptomonedelor din piață a scăzut luni sub pragul de 1000 de miliarde de dolari, pentru prima dată din ianuarie 2021. Conform datelor agregate de CoinMarketCap, recordul negativ din ultimele 24 de ore a fost de 926 de miliarde de dolari, cu mențiunea că perioada descreștere sau devalorizare nu pare să se pondereze. Ca referință, la nivel global, există peste 4000 de criptomonede, dar cele mai importante sunt Bitcoin, Ethereum, Tether, XRP și Bitcoin Cash.

Cât de mult au pierdut investitorii în Bitcoin și alte criptomonede

La momentul redactării acestui articol, un Bitcoin se tranzacționează cu aproximativ 22.476 de dolari, în contextul în care, în ultimele 24 de ore a coborât chiar și până la 20.834 de dolari. În doar cinci zile, s-a devalorizat cu 25% sau 7603 dolari. Dacă ești fan Ether, realitatea nu este mai optimistă nici pe acel front, în ultimele cinci zile devalorizându-se cu 31,41% sau 561 de dolari, până la 1226 de dolari.

Indiferent la ce referințe te uiți, piața de criptomonede pare mai sensibilă la inflația globală decât prețul carburantului, al cerealelor și orice altceva. Ritmul de devalorizare a devenit atât de brusc în ultimele 24 de ore, încât mai multe exchange-uri importante, în frunte cu Binance, au oprit temporar vânzările de Bitcoin. A fost suficient ca o astfel de companie să facă primul pas și, imediat după, practica a fost copiată în întreaga industrie.

Un lucru este însă sigur, în noiembrie 2021, piața de criptomonede atingea un maxim de 2900 de miliarde de dolari, foarte aproape de 3 trilioane. Acum, este departe de un trilion, după cum am spus în introducere, două treimi ”ducându-se pe apa sâmbetei”.

„În condiţiile în care inflaţia se dovedeşte un adversar mai dificil decât se preconiza, Bitcoin şi Ether continuă să sufere în ringul bursier. Ele sunt primele victime ale fugii dinspre activele riscante, pe măsură ce investitorii sunt preocupaţi de creşterea explozivă a preţurilor de consum în întreaga lume” susţine Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele