Piața criptomonedelor a ajuns ca Valea Plângerii: e jale în sistem, se pierd adevărate averi, oamenii rămân fără joburi

Piața criptomonedelor a ajuns ca Valea Plângerii: e jale în sistem, se pierd adevărate averi, oamenii rămân fără joburi

Piața globală a banilor digitali traversează poate cea mai dificilă perioadă din existența sa. Ultimele săptămâni au adus o volatilitate extremă, prăbușiri în valoare, sute de miliarde de dolari pierdute. Acum, vedem concedieri masive pe marile platforme de tranzacționare.

Coinbase Global, operatorul celei mai mari platforme de tranzacționare criptomonede din Statele Unite ale Americii, a luat decizia de a da afară 18% din forța de muncă.

Decizia e mai mult decât firească, dacă ținem cont de datele financiare ale companiei, care arată că a fost un început de an foarte dificil, acțiunile sale pierzând 80% din valoare în 2022. De altfel, întreaga piață a criptomonedelor stă pe un butoi de pulbere și se confruntă cu pierderi, pe măsură ce investitorii evită activele de risc, date fiind condițiile incerte ale piețelor financiare globale.

De altfel, chiar directorii Coinbase anticipează dezastrul, așteptându-se la o veritabilă iarnă cripto, adică o perioadă de mari probleme financiare pe zona banilor digitali!

Vine recesiunea peste piața criptomonedelor

“Se pare că intrăm în recesiune, după un boom economic de peste 10 ani. O recesiune ar putea duce la o altă iarnă cripto, care ar putea dura o perioadă îndelungată. În precedentele ierni cripto, veniturile din tranzacționare (cea mai mare sursă de venituri) au scăzut semnificativ. Deși este greu de prezis economia sau piețele, planificăm întotdeauna pentru ce este mai rău, astfel încât să putem opera afacerea în orice mediu”, potrivit lui Brian Armstrong, cofondator și directorul general al Coinbase.

Din fericire, angajații ce își vor pierde joburile nu vor fi aruncați din companie pur și simplu, ci vor primi anumite despăgubiri. De exemplu, ei vor beneficia de salariul pe trei luni și jumătate, plus două săptămâni pentru fiecare an de muncă în companie.

Compania avea planuri mari de dezvoltare pe zona resurselor umane, pentru anul în curs. Deja, în primul trimestru, se făcuse angajări masive. 1.218 de angajați au fost recrutați de companie numai de la începutul anului. În prezent, datele oficiale aferente primului trimestru din 2022 indică un număr total de angajați de 4.948.

Revenind la problemele pieței cripto per ansamblu, se estimează că mii de criptomonede urmează să dispară în perioada următoare. Sistemul ar fi ajuns la saturație deja. În lume sunt aproximativ 19.000 de criptomonede și nu e nevoie de atât de multe, cred specialiștii.

”Cred că se pune o întrebare, dacă avem nevoie sau nu de 19.000 de monede astăzi. În lumea reală există poate 180 de valute”, afirmă Brad Garlinghouse, CEO al companiei de plăți transfrontaliere Ripple.

Citește și: