03 mai 2022 | 23:06

Peste 200 de cazuri de hepatită misterioasă la copii, depistate de OMS în 20 de țări. Alte zeci sunt investigate

ULTIMA ORĂ
Peste 200 de cazuri de hepatită misterioasă la copii, depistate de OMS în 20 de țări. Alte zeci sunt investigate

Cazurile severe de hepatită la copii continuă să crească pe măsură ce OMS solicită investigații. Organizația Mondială a Sănătății a depistat, până marți, cel puțin 228 de îmbolnăviri cu hepatită misterioasă infantilă. Alte zeci de suspiciuni sunt în curs de investigare, au anunțat reprezentanții săi. În România, nu s-a raportat niciun asemenea caz de afecțiune cu origine necunoscută.

Se înmulțesc cazurile de hepatită misterioasă la copii

Un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății a spus, marți, că a primit rapoarte cu privire la peste 200 de cazuri probabile de hepatită infantilă. Alte zeci de suspiciuni sunt în curs de investigare.

De la începutul lunii mai, cel puțin 228 de cazuri probabile au fost raportate la OMS din 20 de țări, cu peste 50 de cazuri suplimentare în curs de investigare, a dezvăluit Tarik Jasarevic, oficial OMS.

Experții sunt îngrijorați

Medicii din întreaga lume investighează o creștere misterioasă a cazurilor grave de hepatită (inflamație a ficatului) la copii, care a dus la cel puțin un deces. Inițial, au fost identificate peste 190 de îmbolnăviri, majoritatea în Marea Britanie, care a raportat 111 cazuri din ianuarie. Alte țări, printre care SUA, Israel, Danemarca, Irlanda, Olanda și Spania, au raportat un număr mai mic.

Este o boală cu origine necunoscută

Alarma a venit din Scoția, la începutul lunii aprilie, în condițiile în care copiii erau foarte bolnavi. Mai mulți minori au avut nevoie chiar de transplant de ficat, iar unul a murit. O mare îngrijorare vine din faptul că aceste cazuri nu sunt legate de virusurile tipice asociate de obicei cu hepatita A, B, C, D și E.

Numărul de cazuri de hepatită severă și inexplicabilă la copii continuă să crească, pe măsură ce medicii din întreaga lume se străduiesc să identifice o cauză. 10% din aceste îmbolnăviri au fost atât de severe, încât minorii au avut nevoie de transplant hepatic. OMS a cerut autorităților sanitare din întreaga lume să raporteze și să investigheze orice cazuri inexplicabile de hepatită infantilă. Pacienții au vârste cuprinse între o lună și 16 ani.

Afecțiunea poatea avea sute de cauze

De obicei, oamenii asociază această afecțiune cu virusurile hepatitei (de tip A, B sau C). Dar boala se referă la inflamația ficatului și poate avea sute de cauze: alte virusuri, medicamente, toxine și chiar alimente contaminate. Deocamdată, nu a fost identificată cauza unică care să lege toate aceste cazuri, a declarat Richard Pebody, șeful echipei OMS pe Europa. De-a dreptul izbitor este faptul că toate îmbolnăvirile au apărut într-un timp relativ scurt, iar cauza este neclară.